
Trafiksäkerhet
Vi jobbar hårt för att ligga i framkant inom trafiksäkerhet. Här kan du läsa om krocksäkerhet och våra eftergivliga produkter.
Drivande i utvecklingen för säkrare vägar
Vi har haft eftergivliga produkter i vårt sortiment sedan början av 90-talet, och arbetar kontinuerligt med att öka säkerheten längs våra vägar. Delvis genom att utveckla vår eget sortiment, delvis genom kunskap.
För att hänga med i utvecklingen för vi löpande diskussioner med Trafikverket, och vi sitter även med i arbetsgrupper hos SIS (Svenska Institutet för Standarder). Där är vi med och bidrar i arbetet med att göra löpande förändringar och förbättringsarbeten i de olika standarder som är relevanta för oss.
Förut allt som görs på företagsnivå är vi även en del av Saferoad Group, vilket är en grupp företag som fokuserar på att du ska komma fram säkert.
Här hittar du tips på information inom området Trafiksäkerhet. Du är självklart också alltid välkommen att kontakta oss på 0250-59 20 90 eller info@moramast.se om du har några funderingar.
Vad är eftergivliga stolpar?
Krockar du med en vanlig belysningsstolpe så kan det rent ut sagt göra väldigt ont. Därför togs det fram eftergivliga stolpar: stolpar som lossnar eller går av vid en kollision. Om stolpen i stället viker sig och fångar upp bilen så kallas den även för energiupptagande.
Vi sitter i arbetsgrupper hos





Hur fungerar de olika stolparna?

Krocksäkerhet för alla
Krocksäkerhet och eftergivlighet blir lätt ganska komplicerat och stort. Vi skapade därför en lättsmält liten broschyr med information kring ämnet. Här kan du läsa den digitalt eller beställa önskat antal broschyrer.

Eftergivliga stolpar
Eftergivliga stolpar följer samma standarder som vanliga stolpar, plus att de även ska följa standarden SS-EN 12767. Denna reglerar krav och testning för eftergivlighet hos bärare av vägutrustning.
I Sverige ska eftergivliga stolpar även följa publikationen “Vägar och gators utformning” (VGU). VGU är framtagen av Sveriges kommuner och landsting tillsammans med Trafikverket och beskriver krav och råd för utformning av färdiga väg eller gatuanläggningars egenskaper.
Klass efter krocktest
Vid krocktestet räknas stolpar som viker sig och fångar upp bilen som energiupptagande och får klasserna Low eller High Energy Absorbing (LE eller HE) beroende på utgångshastighet (se tabell nedan).
Om stolpen istället går av utan att bromsa upp i någon större grad räknas den endast som eftergivlig och får klassen Non Energy Absorbing (NE).
Observera att stolpar under åtta meter anses endast vara eftergivliga (NE), ej energiupptagande, på grund av höjden.
Utgångshastigheter vid krocktest
HE-stolpar
50 km/h: 0 km/h
70 km/h: 0-5 km/h
100 km/h: 0-50 km/h
LE-stolpar
50 km/h: 0-5 km/h
70 km/h: 5-30 km/h
100 km/h: 50-70 km/h
NE-stolpar
50 km/h: 5-50 km/h
70 km/h: 30-70 km/h
100 km/h: 70-100 km/h
Inlägg om trafiksäkerhet

Digital föreläsning om eftergivligt
Den 17:e mars hade vi årets första digitala föreläsning, då om eftergivligt. Här kan du se det i efterhand.

Broschyr om krocksäkerhet och eftergivliga produkter
Krocksäkerhet och eftergivlighet blir lätt ganska komplicerat och stort. Vi skapade därför en lättsmält liten broschyr med information kring ämnet. Här kan du läsa den digitalt eller beställa önskat antal broschyrer.

Vingstolpen blir Moramast SafeBase
För att förtydliga att vi kan svetsa avskiljningsleden på i princip vilken stålstolpe som helst upp har vi valt att ändra upplägget med Vingstolpen. Numer kallas själva avskiljningsleden Moramast SafeBase, och de färdiga stolparna heter därmed “Stålstolpe med Moramast SafeBase”.

Pressrelease: Moramast tar över försäljningen av Absorbenten
I början av året blev det klart att Moramast numer hanterar all försäljning av de eftergivliga Absorbentstolparna i Sverige. Läs mer om det här.

Christian har fokus på säkerheten
Ända sedan Christian Karlsson började som säljare på Moramast, hösten 2018, har han jobbat fokuserat med eftergivliga produkter. Hans roll kan nu även beskrivas som teknisk rådgivare, då en stor del av hans arbete går ut på att hjälpa konsulter i de föreskrivande leden – allt för att rätt stolpe ska hamna på rätt plats.

Krav och råd för belysningsstolpar längs vägar
Sveriges kommuner och landsting tar tillsammans med Trafikverket fram regler för vägars och gators utformning (VGU). Här tar vi upp vad som gäller för belysningsstolpar i dokumentet.

Morastolpen – för vänligare vägar
Morastolpen är Moramasts egna eftergivliga och energiupptagande stolpe som ger ”vänligare vägar”. Den är tillverkad i aluminium och utvecklad för att höja trafiksäkerheten längs våra vägar. Här kan du läsa mer om dess funktion och egenskaper.
Håll dig uppdaterad
Vårt nyhetsbrev är för dig som vill hålla dig uppdaterad om vad som händer hos oss och inom branschen. Du kan även hänga med i vad som händer på våra sociala medier.