Sveriges kommuner och landsting har tillsammans med Trafikverket tagit fram publikationen “Vägar och gators utformning”, VGU, som beskriver krav och råd för utformning av den färdiga väg- eller gatuanläggningens egenskaper. Vid arbeten på statliga vägar är reglerna obligatoriska, medan de för kommuner är frivilliga och därmed endast rådgivande.
I VGU kan man läsa en hel del krav och råd för allt som rör utformning av vägar och gator. Belysningsstolparna är bara en liten del av detta. En av de krav som finns för vår bransch är att belysningsstolpar som ska placeras inom säkerhetszonen* och inte skyddas av räcke ska vara eftergivliga. Då stolpen är 8 meter eller högre ska den även vara energiupptagande.
Tidigare fanns det krav på vilken nivå av energiabsorption stolpen skulle ha. Detta krav togs dock senare bort. Numer är det fullt tillräckligt att ha en eftergivlig och energiupptagande stolpe, oavsett nivå. Det går alltså att välja stolpar som är klassificerade så väl LE som HE, beroende på placering och hastighet som råder på vägen.
* Säkerhetszon = en zon med jämnt underlag, flack lutning och fri från oeftergivliga hinder (högre än 0,1 m ovan marknivån), stup och djupt vatten (≥ 0,5 m).