Älvsborgsbron, Göteborg

Älvsborgsbron – Absorbentstolpar lyser upp

I början av året monterades nya eftergivliga stolpar på den imponerande Älvsborgsbron i Göteborg. Numer är det Absorbentstolpar som borgar för hög säkerhet på bron.

Älvsborgsbron är en av flera imponerande broar i Göteborg. Det är en markförankrad hängbro med totallängd på 900 meter och var landets längsta när den invigdes 1966.

Bron ägs av Trafikverket och har varit under renovering ett antal år, men i början av året blev det äntligen dags för den att få belysning. Då monterades 25 eftergivliga och energiabsorberande Absorbentstolpar upp längs mittbarriären på bron. Monteringen sköttes av Granitor Electro, före detta Midroc.

Eftergivliga och energiabsorberande Absorbentstolpar på Älvsborgsbron, Göteborg. Foto: Göran Assner.

Belysning av cykelvägarna längs brons sidor är även den på gång, men är fortfarande i projekteringsstadiet. I väntan på att det ska bli klart har det monterats upp provisorisk belysning längs cykelvägarna, något som visat sig falla väl ut.

Fredrik Ingmyr, projektledare på Granitor Electro, berättar att en positiv konsekvens av cykelvägsbelysningen är att det gav en väldigt bra ljuseffekt på brospannen när man ser bron nerifrån.

Älvsborgsbron i Göteborg sedd snett nedifrån. Foto: Göran Assner.

Den provisoriska belysningen av cykelbanan ger en bra ljuseffekt på brospannen när man ser bron nerifrån. Foto: Göran Assner.

Samordning är nyckeln

Vi frågade Fredrik vad som är viktigt att tänka på vid belysningsarbeten för så här stora vägar. En hel del visar det sig.

– ”Samordna, samordna, samordna” är nyckelorden, säger han. Det blir genast komplext när man måste jobba med trafik och avstängningar. Man måste planera med Trafikverket, beställa tillfällig trafikanordning, ordna med lastbilar för att säkerställa TMA-skydd och så vidare.

Eftergivliga och energiabsorberande Absorbentstolpar från Moramast på Älvsborgsbron, Göteborg. Foto: Göran Assner.

Att byta belysning på en starkt trafikerad väg är komplicerat och kräver god samordning. Foto: Göran Assner.

Montering i motvind

Dessutom är det den lilla faktorn vädret. Skulle Fredrik kunna göra om något så skulle det vara att montera stolparna under sommarhalvåret i stället. Nu monterades stolparna som sagt i januari, och de fick tampas med stormväder. Den första natten hade de vindstyrkor på upp till 27 m/s och fick avbryta arbetet, vartefter bron stängdes för trafik snart därpå.

Christian Karlsson och Rick Döss gjorde studiebesök under monteringen och imponerades av hur skickligt de hanterade vädret. Och nu står de bevisligen på plats. Äntligen.

Montering av eftergivliga och energiabsorberande Absorbentstolpar på Älvsborgsbron, Göteborg. Foto: Göran Assner.

Montering av stolpar kräver en lyftkran och gott samarbete. Speciellt när det blåser upp till storm. Foto: Göran Assner.

Kort fakta

25 stolpar

Vi levererade 25 eftergivliga och energiuppfångande Absorbentstolpar.

MM Coat

Stolparna är varmförzinkade och rotlackerade.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.