Västerås

I Västerås ska det kännas säkert att vara ute när det är mörkt

Erik Pavoson på Västerås kommun har flera års erfarenhet av att arbeta med gatubelysning. Med sina ”trygghetsglasögon” ser han snabbt vilka åtgärder som krävs för att öka säkerheten i exempelvis en mörk park eller gränd.

– Ett projekt som jag är särskild nöjd med är en cirkulationsplats i Korsängen och Kaserngatan i Västerås. Då samarbetade jag med Moramast, som hjälpte mig att ta fram sex böjda stolpar som bildade en slags bukett. Det blev en bra respons från allmänheten och lokaltidningen var där och fotograferade, berättar Erik Pavoson, drift- och underhållsansvarig för belysningen i Västerås kommun.

Cirkulationsplatsen i Korsängen och Kaserngatan var ett relativt unikt projekt för Eriks del. Det är vanligare att han tar fram underlag för projekteringar som görs av externa konsulter.

Erik upplever att Moramast är en pålitlig leverantör.

– De är lätta att samarbeta med och löser snabbt eventuella problem. Det blir aldrig några tråkiga diskussioner.

Västerås växer. Fler och fler väljer att flytta till Västerås, samtidigt som det bildas nya barnfamiljer. Alla behöver någonstans att bo, vilket gör att det byggs nytt som aldrig förr. Det i sin tur leder till att en mängd nya gator och parker behöver ny utebelysning.

– När det gäller ljussättningen i Västerås är det stort fokus på trygghet i kombination med att spara energi. Det ska kännas säkert att vara ute när det är mörkt. För att skapa mig en bra bild brukar jag åka ut på plats och ta på mig ”trygghetsglasögonen”. Då ser jag till exempel vilka buskar som bör tas bort och var det kan behövas lite extra belysning för att öka tryggheten.

Han är nöjd med de flesta projekt han har genomfört, men visst kan det bli mindre bra ibland. Det händer att han önskar att en stolpe eller armatur hade placerats på ett annat sätt.

– Jag har en bild av hur det ska se ut, som inte alltid stämmer med hur det blir i verkligheten. Men för det mesta blir slutresultatet bra. Det är mest jag som kan lägga märke till en detalj som jag skulle vilja förändra.

I Västerås finns det cirka 20 000 stolpar. Många placerades ut på sextio- och sjuttiotalet. Av egen erfarenhet vet Erik att en rostskada sällan kommer ensam. Ett tips till andra kommuner är att alltid välja rotlackerade stolpar.

– I Västerås använder vi alltid rotlackerade stolpar. Det blir ett extra skydd mot salt och hundkiss.

Erik ser sig självs som en klassisk belysningsnörd. Hans familj delar dock inte hans passion för belysningsstolpar.

– Min fru tycker att det är tur att vi bor utanför Västerås, annars skulle jag inte göra annat än titta på stolpar och armaturer.

Foto: Johan Larsson

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Och du...

Nya områden

Vi har tidigare skrivit om nya stadsdelen Vallastaden i Linköping och de utmaningar man som ljusdesigner kan möta när ett helt nytt område ska ljussättas.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.