Moramast 50 år

En ljus historia

Moramast AB startades den 1 juli 1973. Vi kommer löpande under året att dela med oss av berättelser och projekt från våra 50 först år, information om händelser som sker under året samt visioner för framtiden. Både i sociala medier och här på hemsidan. Allt kommer samlas på denna sida.

Moramast 50 år

En ljus historia i korthet

Att sammanfatta 50 år gör sig inte lätt. Speciellt inte när det är en så händelserik historia som denna. För att förmedla så mycket som möjligt kommer vi att lägga in innehåll på denna sida under hela året, och här kan du se en väldigt förkortad version.

En mer komplett tidslinje, och mer information om åren som varit, kommer du kunna ta del av under året. Framför allt när vi släpper vår jubileumsbok i början av maj.

För att se till att hänga med i firandet kan du följa oss i våra kanaler på Instagram, Facebook, LinkedIn och YouTube. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev (se länk nedan) för att få nyheter direkt i din inbox!

 • 1973: Moramast grundades

 • Stig Hökerud tog över mastproduktionen, inklusive personal, från Wibe och bildade Moramast.

 
 • 1975: Moramast flyttade in på Vattugatan 11

 • Efter att ha byggt lokalerna flyttade vi in på Vattugatan 11, lokaler som vi fortfarande huserar i.

 
 • 1976-1986: Sidoverksamheter

 • Moramast köper och säljer tre bolag som sålde hästtransportvagnar, småsvarvar och plåtinredningar.

 
 • 1991: Sture Hökerud blir VD

 
 • 1987-1992: 3 x nya ägare och flytt till Gävle

 • Moramast får nya ägare 1987, 1989 och 1992. Den senaste ägaren, Gävle Galvan, flyttar varmförzinkning, lager, montering och utleveranser till sina lokaler i Gävle.

 
 • 1994: Vi börjar sälja eftergivliga stolpar

 
 • 2001: Vi började sälja koniska stolpar

 
 • 2005: SS EN-40 blir ny standard

 
 • 2007: Saferoad Group köper Moramast

 • Med detta flyttar Moramasts verksamhet hem till Mora igen (förutom varmförzinkningen).

 
 • 2013: CE-märkningen blir obligatorisk

 
 • Varmförzinkningen flyttar också tillbaka till Mora

 • Ordningen är återställd då det åter igen blir Wibe som varmförzinkar åt Moramast.

 
 • 2019: Björn Åkerblom blir ny VD

 
 • 2021: Moramast certifieras för kvalitet och miljö

 • Även om vi jobbat enligt standarderna sedan början av 2000-talet certifierade vi oss först 20 år senare.

 

#härfinnsmoramast

Projekt vi jobbat med genom åren

När vi nu minns tillbaka på våra 50 första år delar vi bland annat med oss om projekt från vår historia. Du hittar nya artiklar på sidan Projekt som vanligt, men vi delar även en del gamla artiklar från tidigare böcker (du ser datumet artikeln skrevs efter titeln). Här hittar du listan på alla projekt vi delar under året!

Livräddningstorn, Tylösand (2012)

Från våra sociala kanaler

Bilder från Moramasts historia

Här lägger vi upp ett urval av de bilder som vi delat i våra sociala kanaler kring vårt 50-årsjubileum. Klicka på bilden för att komma till inlägget.

Du kan också se alla inlägg vi postar i de olika kanalerna: Instagram, Facebook och LinkedIn.

Stig Hökerud sitter och jobbar i verkstaden med en cigarett i munnen Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Artiklar om Moramast 50 år

Det har blivit år 2023 och Moramast ser fram emot sitt 50:e år som företag!

Personalen berättar

Varför hamnade du på Moramast?

Vår personal är vår största tillgång och anledningen till att vi är där vi är i dag. Här berättar några från personalen hur det kom sig att de började just här.

Mitt första jobb var på industri. Där sa jag sa upp mig och sa ’aldrig mer att jag jobbar på industri’. Men jag hade en kompis som jobbade här och när jag var arbetslös sa han ’ge Moramast en chans för där är det högt till tak’. Så jag gjorde det och 18 år senare är jag kvar.

Stefan Tomt
Kapare, Moramast

Jag jobbade med Moramasts produkter på Gävle Galvan, och när det skulle läggas ner 2014 fick jag ett jobberbjudande av Sture som undrade om jag ville komma till Mora. Jag frågade föräldrarna om de kunde ta hand om min hund. Det kunde de så då tog jag mitt pick och pack och flyttade hit. Om jag trivs? Annars hade jag inte varit kvar.

Örjan Hagberg
Jobbat på Moramast sedan 2014
Arbetsledare Montering, Moramast

Jag jobbade i produktion på ett annat Moraföretag där jag kom i kontakt med Moramasts stolpar. När tjänsten som säljare på Moramast dök upp sökte jag den. Jag ville jobba med något där jag fick använda min sociala kompetens mer. Det var en lång rekrytering, men jag är glad att jag fick jobbet och att det motsvarade mina förväntningar. Dessutom var mina nya kollegor välkomnande direkt, och trots att det är låg personalomsättning tog det inte lång tid att bli en i gänget.

Henrik Matsson
Jobbat på Moramast sedan januari 2018
Försäljning, Moramast

Jag hade sökt jobb på flera ställen i Mora och hade fått ett jobb jag skulle börja på måndagen. Då ringde Henry från Moramast. Han ville att jag skulle komma och kolla in arbetsplatsen. Det slutade med att jag började här i stället den måndagen oktober 2001.

Andreas Grund
Jobbat på Moramast sedan 2001
Truckförare, Moramast

På gymnasiet gick jag gymnasielinjen Industri med bland annat Andreas Grund. Under skoltiden sommarjobbade jag hos Moramast två somrar, och när det var dags att söka jobb efter lumpen år 2002 kontaktade jag Moramast igen för att se om det fanns något jobb till mig. Det fanns det, och sedan dess har jag jobbat här.

Per Frostgard
Jobbat på Moramast sedan 2002
Svetsare, Moramast

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.