– Jag arbetar mycket med kyrkogårdar. Det är projekt som pågår under lång tid, så jag har hittills inte sett så många färdiga resultat, säger Micaela Pärsdotter Andersson, ljusdesigner på Tengbom arkitektkontor.
När Micaela inleder arbetet med en kyrkogård åker hon dit för att bilda sig en egen bild av platsen. Det är viktigt att hon ser hur vägarna går, var växtligheten och träden är placerade. Hur är förhållande mellan kyrka och gravstenar? Hur rör sig solen under en dag? När hon vet vilka stolpar hon vill ha och var hon vill placera dem kontaktar hon Moramast, som hjälper henne med produktinformation.
– Jag har samarbetat med Moramast i flera år, säger Micaela. De har bra produkter. Jag upplever att de är hjälpsamma och lätta att få tag på. Det är aldrig några problem när jag önskar specialdesignade stolpar i en konstig form eller längd.
– Häromdagen behövde vi en speciell sorts påkörningsskydd. Jag kontaktade Moramast, som snabbt återkom med ett antal ritningar som de mailade över.
K-märkta kyrkogårdar i Uppsala
I arbetet med kyrkogårdarna är det en hel del hon behöver tänka på. Kyrkogårdarna är ibland K-märkta, hon måste dessutom ta hänsyn till gravfriden.
– Målet för mig är att besökarna upplever kyrkogården som en harmonisk och trygg plats.
I sitt arbete inspireras hon av allt hon ser. Hon reser gärna i Europa och tar alltid med sig kameran för att dokumentera olika belysningslösningar.
– Jag kan inspireras av allt möjligt. Akvareller, filmer eller av en promenad i skogen. Jag kommer från Småland och där finns riktiga trollskogar. Jag lägger märke till hur ljuset faller och hur skuggorna ser ut. Av naturen lär jag mig mycket.
Sandviks huvudkontor
Tillsammans med sin kollega Martin Hellberg har hon har nyligen arbetat med ombyggnaden av verkstadskoncernen Sandviks huvudbyggnad i Sandviken.
– Vi behövde stolpar som förstärkte bilden av Sandvik som ett framåtsträvande och modernt företag. Moramast hjälpte oss att specialdesigna stolpar. Resultatet blev mycket bra.
Växthuset i Tours
Det projekt hon är mest nöjd med hittills i sin karriär är ett växthus i botaniska trädgården i Tours. Ett gammalt växthus skulle byggas till med en modern del. Byggnaden rymmer tre temarum, öken, medicinalväxter och regnskog samt en utställningshall.
– Många av regnskogens växter är extremt ljuskänsliga. Med stor försiktighet, låga ljusnivåer och närvarostyrning kontrollerade vi ljuset för att inte stressa växterna. I den nya delen hade vi en vägg fylld av växter, där krav ställdes på stor flexibilitet. Det var mycket att räkna på, men det var ett jättespännande projekt.
Generellt sett anser hon att svenska ljusdesigners skulle våga lite mer.
– Det är ett råd jag skulle vilja ge till mig själv också, skrattar Micaela.
Foto: Jansin & Hammarling (s 64-67), Johan Larsson (s 68-69)