Snickarplan, Uppsala

Snickarplan – En grön oas i Uppsala

Uppsala kommun ville skapa en liten park med fokus på lugn, och få in lite grönska i de annars lite trängre gaturummen. Resultatet blev den lilla parken Snickarplan i den nya stadsdelen Östra Sala Backe.

BYGGANDET AV den nya stadsdelen Östra Sala Backe i Uppsala påbörjades 2015. En del av detta är den lilla parken Snickarplan som stod färdig 2019.

Uppsala kommun ville skapa en liten park med fokus på lugn, och få in lite grönska i de annars lite trängre gaturummen. Henric Eriksson från Bjerking var med i projektet som ljusdesigner och belysningsprojektör.

Med känsla av 60-talet

Det närliggande området är byggt på 60-talet. Henric fick därför frågan om han kunde skapa något med känsla av samma årtionde. Det resulterade i att han tog fram en skiss på en lampa som skulle efterlikna en typisk golvlampa från den tiden. Idén mottogs bra och kom med i utformningen för parken.

För att kunna realisera idén tog han hjälp av Moramast.

– Jag har fått hjälp av Moramast i tidigare projekt, då jag designade palmbladsstolpar, och tänkte att de kanske kan hjälpa mig, säger Henric.

Kundanpassad stolpe från Moramast i parken Snickarplan, Uppsala. Foto: Göran Assner.

Moramast skapade lampskärmar utifrån Henric Erikssons skiss. Foto: Göran Assner.

Lampskärmar förenar

Och mycket riktigt. Efter kontakt med Håkan Gudmundson fick han ett förslag på en stolpe med lampskärmar som efterliknade precis det han ville uppnå. Det blev en parkstolpe med två armar och dubbla lampskärmar av större modell. Inuti lampskärmarna monterades downlights från Fox design, Techo67.

Dessa lampskärmar kommer att återkomma i det stadsdelscentrum, med torg och centrumverksamhet, som även kommer att byggas intill denna park inom några år.

Kundanpassade stolpar från Moramast i parken Snickarplan, Uppsala. Foto: Göran Assner.

En grön oas bland hus och bilar. Foto: Göran Assner.

Kort fakta

Parkstolpar

De raka dubbelarmsstolparna är 5 m höga.

Specialgjorda armar och lampskärmar

Moramast skapade lampskärmar enligt Henrics önskemål.

Downlights

Armaturen är Techo67 från Fox design.

MM PowderCoat

Stolparna är pulverlackerade i svart (RAL 9005) och lampskärmarna i guld (RAL 260-M).

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.