Triangeln, Malmö

Mäktiga stolpar lyfter torg i Malmö

Malmö stad har fått en unik anläggning med svarta koniska stolpar som reser sig upp mot himlen. Bo Johansson på Kraftringen Service såg till att belysningsstolparna blev verklighet.

– S:t Johannesplan är en unik anläggning med koniska stolpar i grafitsvart pulverlack, 16 meter höga. Det är verkligen mäktigt! De svarta stolparna som reser sig mot himlen med upp till tolv stycken strålkastare monterade i ett spiralmönster, upplysta gallerdurkar med underbelyst elefantgräs och en stor rund platå som är belyst underifrån med små LED-armaturer, vilket resulterade i att det ser ut som ett flygande tefat som svävar, samt fem mindre fontäner med belyst vattenspel, säger Bo Johansson, säljare och projektör på Kraftringen Service.

Området Triangeln i centrala Malmö har med sin uppgång från Citytunneln blivit en knutpunkt för regionens 37 000 pendlare. Tidigare var det en lugn och småtråkig plats, lite vid sidan av de stora stråken. White Arkitekter har på uppdrag av Malmö stad skapat två unika platser (utfört gestaltningsplanen): S:t Johannesplan vid S:t Johannes kyrka och Konsthallstorget bredvid Malmö konsthall. De båda torgen vävs samman av gemensamma detaljer. Platsen påminner om en öppen scen, vilket även har varit projektets namn.

– Min roll som projektör har varit att förverkliga White Arkitekters gestaltning. Det har blivit jättefint med ljuskällor som metallhalogen, vilka ger en optimal färgåtergivning samt LED-armaturer och strålkastare med den senaste tekniken.

Till det här projektet valdes bland annat koniska stolpar, spännstolpar samt en hel del speciallösningar. Bo presenterade sina önskemål för ett flertal olika grossister och leverantörer. Moramast återkom med det mest fördelaktiga alternativet.

– Belysningsstolpar som tillverkas i Sverige är anpassade för svensk standard. Det är även ekonomiskt fördelaktigt att frakta inom Sveriges gränser.

Bo ser även fördelar med att prata samma språk som sin samarbetspartner. Även om han är van vid att prata engelska tycker han att det är det smidigare att kommunicera på svenska när det handlar om dimensionering, speciallösningar, vinklar, typ av lackering samt val av färgkulörer.

– Jag ritade själv och Moramast dimensionerade enligt gällande krav, vilket fungerade jättebra och kändes tryggt. En av fördelarna med Moramast är att de snabbt tar fram både PDF och CAD-ritningar på stolparna, vilket underlättar när jag ska presentera förslaget för min beställare. Vid projektslut ska beställare ändå ha kopior på allt som ingår i jobbet, så att säga relationshandlingar.

– Jag känner mig trygg när jag samarbetar med Moramast. De har en bra prisnivå, de är lätta att samarbeta med och de håller leveranstider, vilket är A och O. Jag kan alltid lita på kvaliteten. Skulle något vara fel, så åtgärdas det snabbt från Moramasts sida.

En gestaltningsplan kan vålla en del bekymmer. I det här fallet dök det plötsligt upp ett garage under marken, vilket fick konsekvenser.

– White Arkitekter hade ritat in stolpar längs en gångväg som gick parallellt med Johanneskyrkan. Under gångvägen låg ett garage, vilket innebar att det inte gick att gjuta ner stolparna på 1,2 meters djup, Moramast löste det med att ta fram specialdesignade fotplattor, så att vi kunde montera stolparna 0,8 meter under mark istället.

– Ju mer jag tänker på det … Moramast är faktiskt rätt bra!

Foto: Daniel Karlsson

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Och du...

Mer Malmö!

Vi har skrivit om fler projekt i Malmö, till exempel Öresundslekplatsen.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.