Öresundslekplatsen

Öresundslekplatsen – en plats för både människor och djur

Till sommaren 2020 fick Malmö en ny lekplats med marint tema – Öresundslekplatsen på Ribersborgsstranden. Här kan du läsa om ljussättningen av lekplatsen, som blev en plats där både människor och djur kan trivas.

Publicerad i tidningarna Belysning i Fokus och Sport & fritidsmiljö

Till sommaren 2020 fick Malmö en ny lekplats med marint tema – Öresundslekplatsen på Ribersborgsstranden. Temat togs fram av Malmö Stad, som sedan gav Light Bureau uppdraget att ta fram ett ljussättningsförslag, samt projektera el-upphandlingarna för utförandeentreprenad.

Eszter Horóczi, ljusdesigner på Light Bureau i Malmö, började jobba med projektet 2018. Då hade projektet ganska nyligen påbörjats, lett av Åsa Gullstrand, ljusdesigner och numera belysningsingenjör hos den dåvarande kunden Malmö Stad.

Eszter började jobba som ljusdesigner för att hon blev förälskad.

– Jag blev förälskad i ljus, säger hon. Hur det kan ändra vilken plats som helst och objekt, texturer, material… Det är ett väldigt mångsidigt verktyg.

Hon önskar att det finns större medvetenhet när det gäller belysning och mångsidighet. I Skandinavien upplever hon dock att vi är ganska bra på att använda belysning. Kanske beror det på de skiftande årstiderna. Och fler och fler lekplatser fokuserar just på belysningen, vilket gör att det går att leka även när det är mörkt.

MM-MALMO-0393-FOTO-G-ASSNER-1064x685

Belysning inuti utrymmen skapar fina fokuspunkter utan att störa omgivningen så mycket. Foto: Göran Assner.

Ett sätt att skapa fina fokuspunkter som gör det enklare att leka – utan att störa omgivningen så mycket – är att belysa inne i utrymmena. På Öresundslekplatsen kan detta bland annat ses i “Fisken”och “Träkojan”.

För att fånga upp havstemat och läget vid sundet i just belysningen användes även koniska stolpar med en liten tvist. Armaturerna placerades längre ner på stolparna, vilket är tänkt att efterlikna segelbåtar med sina master.

Det var viktigt att minimera onödigt ljusspill på den annars ganska mörka platsen. Både för omgivningens skull och för att bibehålla utsikten över Öresund. En viktig del i detta, som kanske kan tyckas självklar men ibland glöms bort i viljan att framhäva detaljer, är att bara belysa det som behövs – varken mer eller mindre.

Att hitta rätt mängd av armaturer, samt rätt ljusnivå, så att alla utrymmen blir väl belysta. Det är alltid huvudfokus och den största utmaningen.

– Det är viktigt att komma ihåg att inte sprida ljus där det inte behövs, säger Eszter. Att hitta rätt mängd av armaturer, samt rätt ljusnivå, så att alla utrymmen blir väl belysta. Det är alltid huvudfokus och den största utmaningen. Ett bra resultat skapar en inbjudande och behaglig miljö att vistas i, det ger människor som vistas i området känslan av trygghet.

Genom att bara belysa de platser som behövs skapas en fin och mjuk omgivning som lämpar sig väl för en lekplats. De har även skärmat av ljuset så att det inte ska lysa upp mot himlen, utan vara fokuserat på platserna där ljuset gör nytta. Dessutom såg de till att inget ljus når vattnet, för att inte störa djurlivet där.

MM-MALMO-0287-FOTO-G-ASSNER-1064x701

Inget ljus får nå vattnet, för att inte störa djurlivet i sundet. Foto: Göran Assner.

Eszter säger att det blir vanligare att man tänker på ljusföroreningar, speciellt vid ljussättning av parker. Hon menar att även om man kanske i första hand tänker på perifera lägen när man pratar om att inte störa djurlivet, så är det viktigt att tänka på det även i städer. Och det blir allt vanligare att man tar i beaktning detta vid val av mängden ljus, färgtemperaturen etc.

Eszter tror att det viktigaste när man jobbar med utomhusbelysning är att förstå omgivningen, hur området används och var det behövs ljus. Då kan man ta reda på hur ljuset kan forma platsen – och göra den bättre.

Färgtemperaturen på Öresundslekplatsen är 3000 K och alla armaturer har ljuskällor med bra färgåtergivning för att de färgglada materialen på lekplatsen ska upplevas likadant oavsett tid på dygnet.

Eszter tror att det viktigaste när man jobbar med utomhusbelysning är att förstå omgivningen, hur området används och var det behövs ljus. Då kan man ta reda på hur ljuset kan forma platsen – och göra den bättre. Precis detta har de gjort med Öresundslekplatsen. Omgivningen gör inte heller intrycket sämre. Det är inte svårt att förstå att detta blivit en attraktiv lekplats som verkar uppskattas av såväl stora som små – och även djur.

MM-MALMO-0293-FOTO-G-ASSNER-1064x691

Öresundslekplatsen – en pärla med utsikt över sundet. Foto: Göran Assner.

Kort fakta

Lek med form

Armaturerna placerades längre ner på stolparna för att efterlikna master på segelbåtar.

Färgglatt dygnet runt

Med 3000 K och bra färgåtergivning ser färgerna likadana ut oavsett tid på dygnet.

Full fokus

Ljuset är fokuserat där det behövs för att inte lysa upp mot himlen eller störa djurlivet.

Belysning inuti utrymmen

Genom att belysa inne i utrymmen skapas fina fokuspunkter utan att omgivningen störs.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.