Österleden, Helsingborg

Koniskt visar vägen

Under åren har vi samlat på oss många lärdomar, inte minst genom misstag vi gjort och lärt oss av. Ett sådant projekt var Österleden där transportproblem fick en ny innebörd. Men vi löste det – och gick starkare därifrån.

Koniska stolpar och MM SafeBase från Moramast längs Österleden, Helsingborg. Foto: Kola Productions.

År 2008 påbörjades arbetet med Österleden i Helsingborg. Vägen invigdes 2012. Hit levererade vi många stolpar under åren via armaturleverantören Philips.

De använde koniska stolpar med fotplatta och armar, men även några utan arm och med avskiljningsled som stod vid av- och påfarter längs vägen. Avskiljningsleden gör stolpen eftergivlig och är en av de lösningar som finns för stolpar som ska stå vid en väg där krav på eftergivlighet finns.

Problem med första transporten

Det är mycket som kan gå fel under transporter av dessa otympliga produkter, och just i detta projekt var det också mycket som faktiskt gick fel.

Stolparna som skulle till detta projekt skickades direkt från ytbehandling. Då det var väldigt tidsansträngt lastades det många stolpar på samma bil i första omgången, vilket resulterade i att hela lasset tippade ganska direkt. Då de dessutom hade paketerats fel blev det många lackeringsskador på stolpar som legat och nött mot varandra hela vägen från Gävle till Helsingborg. Väl framme fick mottagarna dessutom problem att lossa lastbilen på grund av detta.

Tiden är en svår faktor

Problemen gjorde att vi därefter lastade färre stolpar per transport. Det fick hellre bli fler transporter, allt för att minimera antalet transportskador. Och efter många timmars arbete av oss och vår leverantör kunde vi ro projektet i hamn.

Tiden är en faktor som gärna ställer till det. Allting är otroligt tidsansträngt, än mer i dag. Något som vi måste förhålla och anpassa oss till. Att stressa är dock sällan tidsbesparande, och i bland är det till exempel bättre att skicka färre stolpar per leverans. En av alla lärdomar vi tagit med oss genom åren som gör att vi kan ge våra kunder hög kvalitet på både produkter och service.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Avskiljningsled

Några stolpar levererades med avskiljningsled som gör dem eftergivliga.

Lärdom från projektet

I bland är det bättre att skicka färre stolpar per leverans.

Våtlackering

Alla stolpar våtlackerades i kulören RAL9007.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.