Livräddningstorn, Tylösand

I Tylösand finns en unik stolpe. Den saknar armatur.

Nils-Olof Wärnsved har lång erfarenhet av att arbeta med belysningsstolpar. Han vet vad som krävs för att valet av en stolpe ska bli så bra som möjligt. De senaste åren har hans fokus legat på design och säkerhet.

Ritning på masten från Moramast som är monterad på ett livräddningstorn på en strand i Tylösand.

– Moramast har hjälpt oss ta fram masten till livräddartornet i Tylösand. Det är ett nybyggt kommunikationstorn mitt ute på stranden, berättar Nils-Olof Wärnsved, elingenjör i Halmstad kommun.

Han valde Moramast som leverantör, eftersom de har stor erfarenhet av att ta fram specialdesignade stolpar. Moramast kom snabbt tillbaka med ett förslag på en mast som fungerade mycket bra.

– Jag brukar ta en promenad på stranden med min hund. Jag känner mig stolt när jag går förbi tornet. Masten syns över hela stranden.

Genom åren har Nils-Olof genomfört flera projekt tillsammans med Moramast. Tidigare var det mest standardsortimentet som var aktuellt, men det blir mer och mer fokus på specialdesignade stolpar.

Trafikverket har även tagit fram särskilda riktlinjer för belysning av gator och vägar. Det har lett till ökat fokus på trafiksäkerheten med hjälp av eftergivliga stolpar.

– Många inser nog inte vilket arbete det ligger bakom en belysningsstolpe, säger Nils-Olof. Det är många olika riktlinjer vi inom kommunen måste ta hänsyn till. För att kommunerna runt omkring Halmstad ska ha samma möjlighetertill bra belysningslösningar har vi startat ett nätverk. Då kan de mer resurstarka kommunerna dela med sig av sin kunskap till de mindre kommunerna.

Moramast har bytt ägare vid ett antal tillfällen, något som Nils-Olof inte varit helt positiv till.

– Till en början var jag skeptisk. Skulle Moramast förändras med en ny ägare? Men som kund har jag aldrig märkt någon skillnad, oavsett ägare. Det är samma goa gubbar där som vanligt. Eller gubbar och gubbar, det är många duktiga tjejer som jobbar där, vilket jag tycker är kul i en annars rätt mansdominerad bransch.

Han tycker att det känns tryggt att samarbeta med Moramast.

– De är väldigt positiva och svarar alltid: ”Inga problem, det fixar vi!” Prisnivån är dessutom alltid vettig och leveranserna säkra.

Nils-Olof ger ett exempel på Mormasts syn på service: Mitt i Halmstad, i ett område som heter Gamletull, har ett nytt bostadsområde byggts. En leverantör fick i uppdrag att leverera specialdesignade stolpar, som en arkitekt ritat. När en stolpe blev påkörd kontaktade kommunen leverantören för att få en ny. Men se det gick inte. Stolparna var unika och enligt leverantören var det omöjligt att få fram en ny.

– Då ringde jag min kontakt på Moramast, berättar Nils-Olof. Det var inga som helst problem för honom att fixa en ny stolpe som såg precis likadan ut som övriga stolpar.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Och du...

7 m lång antenn

Mormast har gjort den 7 meter höga antennen på taket.

Mer unikt

Vi har skrivit om andra som använt våra produkter på annorlunda sätt. Till exempel konstnären Linda Persson.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.