Lekparker, Uppsala

I Uppsala är det fokus på upplysta lekparker

Endast sex timmar sol per dag under ena halvan av året – hur påverkar det oss nordbor? Hur påverkas våra barn? Dessa frågor ställde sig teknikföretaget Philips i ett spännande sponsorprojekt
som Moramast deltog i tillsammans med konsultföretaget Bjerking.

Leopardfärgad stolpe från Moramast, i Tegnerparken, Uppsala. Foto: Henric Eriksson.

– Det var jättekul att medverka i detta projekt och få bidra till att lekplatsen i Tegnérparken nu är en ljusare och trevligare park, som både känns tryggare och säkrare med sin nya belysning, säger Henric Eriksson, elkraftsingenjör och belysningsplanerare på Bjerking.

En mörk decemberdag kontaktades Henric av Philips. Fanns det möjligtvis någon lekplats i Uppsala som var dåligt upplyst? Det fanns det. Henric rekommenderade Tegnérparken och Philips nappade på idén. I samma veva kontaktades kommunen som också ville vara med. Projektet fick namnet ”Philips Light Up the Dark”. Målet är att barn ska komma ut mer, istället för att bli sittandes hemma i soffan med en skärm.

– Uppsala kommun jobbar just nu mycket med trygghet och säkerhet, så projektet passade dem perfekt. Vi fick även med oss Moramast, som tackade ja till att vara med som sponsor av belysningsstolpar.

Lekplatsen byggdes om i ett djungeltema. Henric valde folierade stolpar med leopardmönster. Kommunen bidrog med djungellik lekutrustning.

Innan projektet drogs igång var det många som klagade på parken. Den var mörk och kändes otrygg. I dag är all befintlig belysning utbytt och kompletterad med ny belysning. I dag är all befintlig belysning utbytt och kompletterad med ny belysning, som har installerats vid lekytan samt vid gångstråket närmast Ringgatan.

– Redan nu används parken mycket mer än tidigare, påpekar Henric, som med spänning väntar på resultatet av den forskningsstudie som även har gjorts. Resultatet ska presenteras under våren.

Henric har planerat många olika typer av belysningsprojekt genom åren. Han är alltid mån om helhetsintrycket, lämnar inget åt slumpen. Är det ett tema så ska allt följa ett och samma tema. Han tycker att det är viktigt att belysningsstolparna bildar en helhet och passar in i närmiljön. Han drar sig inte för att föreslå speciallösningar.

– Jag har höga krav, men Moramast är mycket enkla att samarbeta med. I Tegnérparken ville jag exempelvis ha armatur från Philips och behålla befintliga fundament. Det var inga problem. Moramast tog fram en stolpe som passade både armatur och fundament.

Ett annat projekt han gärna vill lyfta fram är en cirkuspark i Uppsala. Initiativet den gången kom från Uppsala kommun. Parken hade funnits länge, men det var en sliten och ledsen plats med endast ett fåtal gungor. Det var knappt några barn som lekte där. Men nu har parken fått en rejäl ansiktslyftning. Parken är utformad som en cirkusmanege med ett sjölejon, en elefant och ett lejon. Här finns även en liten studsmatta inbyggd i marken och en tivolikarusell. Det finns även en balansgång, ett par gungor, sandlåda och en rutschkana.

– När jag fick höra att det var cirkustema började min hjärna genast att rulla igång. Kommunen gillade min skiss, som användes som förlaga under hela projekteringen. Moramasts stolpar bildade själva cirkustältformen.

– Om jag själv var barn skulle jag älska att leka i båda parkerna!

Foto: Henric Eriksson, Bjerking

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Och du...

Mer Uppsala!

Vi har skrivit om fler projekt som Henric Eriksson jobbat med i Uppsala, bland annat om Festplats Stenhagen.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.