Uppsala Kommun ville skapa en plats där man kan samlas, umgås och leka. Resultatet blev Festplats Stenhagen.
I ANSLUTNING TILL STENHAGEN CENTRUM, i ett skogsparti bredvid en gång- och cykelväg, skapades Festplats Stenhagen. Uppsala Kommun ville skapa en plats där man kan samlas, umgås och leka och tog hjälp av landskapsarkitekter från Tengbom. Projekteringen av belysning i parken påbörjades av Tengbom och slutfördes sedan av Henric Eriksson från Bjerking.
Från början arbetade man efter konceptet ”magi och rörelse” eller ”drömplatsen”. Enligt detta koncept skulle parkens centrum ges en identitet med svävande ljusobjekt som skulle glittra över parken för att skapa magi och rumslighet. När Henric kom in i bilden utvecklade han detta genom att bollarna togs bort, och det rumsliga taket flyttades upp närmare himlen. Detta bildade en stjärnhimmel som skapade en sorts magi och en drömmande känsla.
Stjärnhimmelbelysningen, den kompletterande strålkastarbelysningen, effektbelysningen av tallar och de markmonterade kloten kompletterar varandra. Foto: Henric Ericsson.
För att uppnå önskad effekt användes vajerhängd belysning. Eftersom belastning skulle ske åt flera håll var användandet av spännstolpar ett måste. Henric tog hjälp av Moramast för att beräkna vilken stolpe som behövdes för ändamålet, och resultatet blev de svarta avtrappade spännstolpar med silvergrå fotplattor som står där i dag.
Det blev en riktig ”wow-känsla” när vi gjorde justeringen av belysningen.
Den linspända belysningen bildar en stjärnhimmel som skapar en sorts magi och drömmande känsla. Foto: Henric Ericsson.
Förutom vajersystemet användes även strålkastare (monterade på spännstolparna) samt markmonterade klotlampor. Henric imponerades av armaturernas samverkan när det gällde ljusnivåerna: hur stjärnhimmelbelysningen, den kompletterande strålkastarbelysningen, effektbelysningen av tallar och de markmonterade kloten kompletterar varandra.
– Det blev en riktig ”wow-känsla” när vi gjorde justeringen av belysningen, säger Henric. Det är däremot svårt att få helhetsintrycket på bild. Verkligheten är mycket bättre. Som sig bör upplevs festplatsen allra bäst på plats.
Eftersom belastning skulle ske åt flera håll var användandet av spännstolpar ett måste. Foto: Göran Assner.