Klockarhagen, Mora

Trotjänare i Mora

De avtrappade standardstolparna som står på området Klockarhagen i Mora var ett av Moramasts första projekt. De vittnar om lång och trogen tjänst, och en del har fortfarande kvar originalluckorna med Moramasts gamla logotyp.

Närbild på lucka på standardstolpar från Moramast som står i Mora. På luckan är företagets första logotyp. Foto: Kola Productions.

Bostadsområdet Klockarhagen i utkanten av Mora byggdes 1972-73 och var antagligen ett av Moramasts allra första projekt. Än i dag står de flesta stolparna kvar: klassiska varmförzinkade standardstolpar. Det var en tidstypisk produkt för Moramast då special inte efterfrågades.

Tidens tand och hundens kiss

Precis som resten av Moras centralare delar är området gammal sjömark, vilket gör att den är rörlig. Det har gjort att många stolpar nu lutar. Tiden har även gjort sitt och många av stolparna är oxiderade och fula. Framför allt har många rostat i botten av hundkisset och de täta fundamentsringarna.

Just hundkiss är faktiskt ofta belysningsstolpars främsta fiende på sådana här platser, och det var delvis på grund av det som processen att rotlackera kom i gång i slutet av 90-talet. Det är inte utan skäl rotlack kallas hundkiss-skydd av många i ytbehandlingsbranschen.

Värdig en guldklocka

Många av de här gamla projekten är fallfärdiga och i stort behov av utbyte. De har förmodligen genomlevt flera armaturbyten, och sett många människor som har flyttat in och ut ur bostäderna i området under deras livstid. När de en dag får gå i pension är det verkligen efter lång och trogen tjänst, värdiga en guldklocka.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Standardstolpar

På området står avtrappade standardstolpar.

Gamla logotypen

Vår gamla logotyp syns fortfarande på de stolpar som har kvar sina ursprungliga luckor.

MM Zink

Alla våra stålstolpar varmförzinkas med MM Zink.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.