Vasaloppsleden, Mora

Ljus i fäders spår

Det är nog få som inte känner till Vasaloppet. Vad som kanske inte är riktigt lika känt är att du kan träna längs Vasaloppsleden året runt. De sista 9 km från Eldris in till Mora är belysta med stolpar sponsrade av Moramast.

Varmförzinkad avtrappad stolpe från Moramast med armatur från Philips. Foto: Kola Productions.

Vasaloppet som folkrörelse firade 100 år under 2022. Det 9 mil långa skidloppet går från Sälen till Mora, under vilket du som åkare passerar sju kontrollstationer. Sist ligger kontrollen Eldris, 9 km från målet, i fäboden med samma namn.

Ännu ett elljusspår såg dagens ljus

Det är många som tränar längs Vasaloppsleden, året runt, och sträckan mellan Mora och Eldris är inget undantag. Inför vinterloppen läggs det ut sparad konstsnö hela vägen, och de börjar tidigt på säsongen för att hinna. Sträckan upp till Eldris är första etappen och brukar vara klar innan jul. Sedan fortsätter spåren hela vägen upp till Sälen.

Den här sträckan är omåttligt populär, jag skulle säga att 1000-tals motionärer använder belysningen kvällstid under vintern. Inte minst vår egen personal.

I Hemus, området innan spåren når centrala Mora, har det länge funnits elljusspår. Vasaloppsleden var däremot mörk kvällstid. Så när elektricitet kom till fäboden Eldris år 2006 ville Vasaloppet belysa sträckan mellan Eldris och Mora. Delvis för att kunna förlänga åktiden för deltagarna på Vasaloppet, men även för skidåkarna i Mora.

Vasaloppet kontaktade då Moramast, och vi ville självklart vara med och sponsra med stolpar. Vi tog även kontakt med Philips och Cetong som sponsrade med armaturer och fundament.

Skidåkare i Vasaloppsspåret med belysningsstolpe från Moramast i närbild i förgrunden. Foto: Kola Productions.

Många åkare passerar de varmförzinkade stolparna, både under Vasaloppet och på fritiden. Foto: Kola Productions.

Uppskattat projekt

Nuförtiden behöver du köpa Arenakortet för att få åka i spåren denna sträcka. Med Arenakortet får du tillgång till spårsystemen i Vasaloppsarenan, Mora skidstadion och Norra Garberg sportcenter: totalt närmare 100 kilometer skidspår. Intäkterna från detta gör att Vasaloppet kan säkra kvalitén och erbjuda bra skidspår hela säsongen.

Sture Hökerud var VD på Moramast denna period och är själv är en frekvent besökare i spåren. Han intygar att det var ett lyckat projekt.

– Den här sträckan är omåttligt populär, jag skulle säga att 1000-tals motionärer använder belysningen kvällstid under vintern, säger Sture. Inte minst vår egen personal.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Avtrappade stålstolpar

Stolparna längs spåret är vanliga avtrappade och varmförzinkade stolpar.

Fler sponsorer

Vi tog kontakt med Philips och Cetong som sponsrade med armaturer och fundament till stolparna.

Classic Club

Moramast är medlemmar i Vasaloppet Classic Club.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.