Varberg kommun

Varberg satsar på tidlös belysning

Varberg är en kustidyll med ett centralt placerat torg. Runt torget ligger kyrkan i norr, stadshotellet i väster, Sparbanken i söder och det gamla rådhuset i öster. Bengt Sunesson är mycket noga när han väljer belysningsstolpar. De ska passa in i miljön samtidigt som belysningen har en låg energiförbrukning.

– Min intention är ett bra ljus till ett så bra pris som möjligt. Det handlar om att använda den nya tekniken på ett kostnadseffektivt sätt, säger Bengt Sunesson, planeringsingenjör på Varberg Energi, som ägs av Varbergs kommun.

Bengt har räknat en hel del och kommit fram till att Varberg kommun på sikt skulle tjäna många slantar på att byta all belysning till LED. Det är ett projekt som skulle pågå under fyra år. Målet är lägre energikostnader och fortsatt hög standard på belysningen i Varberg kommun.

Bengt har arbetat med belysning i många år. I dag är han 66 år och har gått ner till att arbeta tre dagar i veckan. Samarbetet med Moramast inleddes när de gjorde om belysningen runt torget. Bengt kombinerade koniska stolpar och gjutjärnsstolpar med fasadbelysning av fastigheterna runt torget. Han uppskattade samarbetet, som ledde till fler gemensamma projekt. Något han gärna lyfter gärna fram är Moramasts höga service.

– Moramast är alltid hjälpsamma och lätta att samarbeta med. De levererar alltid bra produkter enligt våra ritningar.

Ett aktuellt projekt är belysningen av kommunens nya bussgator.

– Vi har valt stolpar i en enhetlig stil. Här har Moramast varit mycket bra att ha att göra med. De är flexibla och kan ta fram specialdetaljer. Alltid bra priser och tydliga leveranstider. Vore alla leverantörer som Moramast skulle jag vara mycket nöjd!

Till sina projekt väljer han gärna tidlösa belysningsstolpar.

– Belysningsresultatet är det mest avgörande, men det ska även vara fint när det är släckt. Stolparna ska ge ett tilltalande intryck, oavsett om du befinner dig i stadskärnan, på en villagata eller ute i trafiken.

Han påpekar vikten av att välja stolpar av hög kvalitet. Stolparna ska ha en livslängd på minst ett halvt sekel.

– Du kan alltid förlänga livslängden på stolparna genom ett förstärkt korrosionsskydd i roten.

Ibland tycker han att hans intresse för belysningsstolpar går till överdrift. Han tittar på belysningsstolpar jämt, överallt, både i Sverige och utomlands.

– Det är nog en sjuka som många i min bransch drabbats av.

Länder som han uppskattar för deras gatubelysning är exempelvis Danmark, Frankrike och Italien.

– De har bevarat en äldre belysning. Det är snyggt när det sköts på rätt sätt och anpassas till dagens krav.

Han har två tips som han med ålderns rätt tycker att han kan dela med sig av:

– För det första: Lyssna på dem som kan! Trafikverkets Vägbelysningshandbok är exempelvis en utmärkt kunskapskälla. För det andra: Satsa på kvalitet. Köper du billigt från Asien har du egentligen inte en aning om vad du får. Kvalitet lönar sig i längden. Och här handlar det om stolpar som ska hålla i 50 år, minst!

Foto: Bengt Sunesson

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Och du...

Ytbehandlingar

Läs mer om MM Coat (rotlack) och våra andra ytbehandlingar här på hemsidan.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.