Spårvägsstolpar, Göteborg

Ett långsiktigt samarbete

I mitten av 90-talet började Moramast leverera stolpar till Göteborgs Spårvägar. Tack vare hög kvalitet, service och leveranssäkerhet har samarbetet fortsatt sedan dess. Ett samarbete som betytt mycket för Moramasts utveckling under åren.

En av de kunder som har betytt väldigt mycket för Moramast de senaste 25-30 åren är Göteborgs Spårvägar. Vi har levererat spårvägsstolpar till dem sedan mitten av 90-talet och det har gett oss både utmaningar och självförtroende.

Helt ny standard

När vi blev leverantör till Göteborgs spårvägar hade spårvägsstolparna olika dimensioner beroende på vilka krafter de utsattes för; de som behövde stå emot högre krafter hade större diameter än de som inte behövde tåla lika mycket. Efter några år som leverantör föreslog vi därför att vi skulle räkna om detta och ta fram en standard där alla stolpar såg likadana ut.

Sagt och gjort, vi utgick från den vanligaste stolpen som användes och dimensionerade resterande stolpar efter den – med olika godstjocklek i stället för diameter.

Att byta ut en enda stolpe är komplicerat och dyrt eftersom allt är platsgjutet och hela strömförsörjningen måste rivas, så det är inget som görs i en handvändning. Men allt eftersom stolparna byts ut av naturliga skäl får de alltså ett enhetligt utseende.

Stolpe-med-affischer-i-prag

MM ThermoCoat Ruff försvårar uppsättning av affischer och klistermärken på stolpen

Belysningsstolpar som behandlas med MM ThermoCoat kan även behandlas med MM ThermoCoat Ruff. Behandlingen är ett genomskinligt beläggningssystem som skapar en grov och transparent yta på vilken affischer och klistermärken inte fastnar.

Föredrar termoplast

I början så användes våtlackering som ytbehandling på spårvägsstolparna. En utmaning som uppstår med denna typen av grova stolpar är dock att de är perfekt lämpade för affischering. Den stora diametern gör att affischen syns bra och inte går omlott baktill. Något som inte uppskattas av ägarna.

Sedan de upptäckte att termoplasten är lättare att sanera, har bättre korrossionsskydd och längre livslängd har de därför bytt till termoplast, eller MM ThermoCoat som vi nu kallar det, och aldrig gått tillbaka. Detta har även gjort att de har betytt en hel del för termoplastningens framfart och varit en viktig referens för oss i den resan.

Spårvagn och spårvägsstolpe från Moramast, i Norrköping. Foto: Göran Assner.

Vi levererar även spårvägsstolpar till Norrköping sedan mitten av 2000-talet. Foto: Göran Assner.

Betydelsefull kund för vår utveckling

Som vi redan varit inne på är det inga enkla eller billiga stolpar vi pratar om. Det gör så klart att kraven på oss som leverantör är skyhöga, och det är ett måste att vi kan känna oss trygga med varandra. Tack vare att vi har lyckats leverera hög kvalitet i tid, och med hög servicenivå, har vi fått fortsatt förtroende genom åren.

Som kunder har de varit viktiga för oss finansiellt, då vi fått några av våra största beställningar genom tiderna via dem. Men kanske framför allt har de varit viktiga för utvecklingen och självförtroendet. Att vi tvingades höja ribban och såg att vi faktiskt kunde leverera så här stora projekt.

I mitten av 2000-talet blev vi även leverantör till Norrköpings kommun och deras spårvägsnät. Något som möjliggjordes tack vare kontakten med Göteborgs spårvägar.

Så det är med stor uppskattning vi ser på samarbetet med denna kund och andra kunder vi har därute som ser till att vi ständigt behöver höja ribban. Men även ger oss en anledning att klappa oss på axeln och vara nöjda.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Omarbetad standard

Vi utgick från den vanligaste stolpen som användes och dimensionerade resterande stolpar efter den – med olika godstjocklek i stället för diameter.

MM ThermoCoat

Spårvägsstolparna är ytbehandlade med MM ThermoCoat.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.