Sara Kulturhus, Skellefteå

Norrsken över kulturen

När Skellefteå skapade Sara kulturhus, stadens nya nav och rekordhöga trähus, ville de skapa en välkomnande och trygg plats. En del i detta kom att bli belysningen över torgytan utanför – ett alldeles eget norrsken.

Ett steg på vägen mot Skellefteås mål, 90 000 invånare år 2030, var att skapa det nya kulturnav som stod klart år 2021: Sara kulturhus. Ett 20 våningar högt klimatpositivt trähus, flexibelt nog att kunna axla framtida behov.

Det nya kulturhuset rymmer bland annat sex scener, två gallerier, ett museum, foajéer och ett bibliotek, men även ett hotell med tre restauranger, café, lobbybar, spa och konferensavdelning.

I projektet har belysning spelat en viktig roll och den användes för att framhäva såväl byggnaden som hela området. Kommunen ville att det skulle kännas som en välkomnande och trygg plats, något som bland annat mynnade ut i nytänkande idéer.

Högt i tak gav norrsken

Utanför Sara kulturhus finns en liten torgyta som är tänkt att vara en aktiv plats för umgänge, musik och rörelse. Till exempel kan den användas för event kopplade till Kulturhuset. I början av projektet pratades det om att göra en ”ljuspergola” som skulle skapa ett tak över denna torgyta, samtidigt som den fortfarande var flexibel och tillgänglig för olika typer av användning.

Andreas Eriksson jobbar med projektering, då för Norconsult, och var en av de som satt med i projekteringsgruppen när Sara kulturhus byggdes. Enligt honom var det väldigt högt i tak i projektorganisationen, vilket var en av anledningarna till att de tillsammans kunde ta fram den slutgiltiga lösningen.

– Alla har vågat dela med sig av sina tankar, visioner och idéer, även utöver sitt huvudsakliga kompetensområde, vilket har bidragit till resultatet, säger Andreas.

När allt var klart blev det en effektfull linspänd belysning, inspirerad av ett norrsken, som i dag förgyller torgytan.

Spännstolpar från Moramast som står utanför Sara Kulturhus i Skellefteå.

Den lilla torgytan utanför Sara kulturhus är tänkt att vara en aktiv plats för umgänge, musik och rörelse.

Komplex enkelhet

Vid första ögonkastet kan norrskensbelysningen se ganska enkel ut, men det är tvärtom en väldigt komplex lösning. Dels är det tusentals individuellt styrda dioder som sys ihop till en styrenhet, dels är det väldigt mycket som krävs för att det ska gå att ha ett så litet nedhäng – det vill säga i princip inget alls.

– Där måste jag ge en stor eloge till Moramast som hjälpte mig med beräkningarna så att det blev rätt fundament och stolpar för uppgiften, säger Andreas.

Moramast beräknade och levererade spännstolparna till norrskensbelysningen, samt stolpar till belysning av bilväg, gång-/cykelväg och allmänna samlingsytor i området. Det var dock inte första gången Andreas jobbade med Moramast.

– Jag använder mig nästan uteslutande av Moramast, både när det kommer till speciallösningar och vanliga utföranden, säger han. Man vet att prislappen är rätt, och deras service och expertis är svårslagen.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Enkelt men komplicerat

Tusentals individuellt styrda dioder sys ihop till en styrenhet och ett i princip icke existerande nedhäng gör detta till en komplex lösning.

MM ThermoCoat

Alla spännstolpar lackerades med MM ThermoCoat i kulören RAL7016.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.