Bo01, Malmö

Premiär för koniskt

Inför mässan Bo01 byggde Malmö stad en helt ny stadsdel i Västra hamnen. Detta kom att bli Moramasts första riktiga projekt med koniska stolpar. Ett projekt som skulle visa sig sätta företaget på hårt prov.

Kundanpassade koniska stolpar från Moramast som står i området Bo01 i Malmö. Med Turning Torso i bakgrunden. Foto: Göran Assner.

Malmö stad genomförde år 2001 en bostadsmässa som hette Bo01. Mässan bestod dels av ett utställningsområde, dels av byggnationen av en helt ny stadsdel. Den nya stadsdelen låg i Västra hamnen, och det var nu Moramast fick sitt allra första riktiga projekt med koniska stolpar.

Stort projekt, stora problem

Bo01 var ett väldigt stort projekt för Moramast. Ett prestigeprojekt med höga krav på leverans i tid för invigningen. Det var också ett projekt som skulle komma att innebära väldigt många problem.

Att hitta en leverantör av koniska stolpar var inte helt lätt, och det var svårt att få hem stolparna i tid för att klara leveranstiden. Eftersom det var vårt första koniska projekt visste vi inte heller att stolparna lätt blir krokiga och behöver riktas om efter varmförzinkning, så det tog också tid att göra. Utan riktverktyg.

Så här drygt 20 år i efterhand kan vi väl konstatera att det var ett lite väl stort projekt att ha som premiär. Men vi fixade det till slut – och vi växte.

Utöver själva stolpen skulle armarna produceras och monteras och sedan skulle allting våtlackeras i Malmögrönt. Kort sagt: det var ett svettigt projekt.

Så här drygt 20 år i efterhand kan vi väl konstatera att Bo01 var ett lite väl stort projekt att ha som premiär. Men vi fixade det till slut – och vi växte.

Växande segment

Det här var också starten på vår försäljning av koniska stolpar. Efter Bo01 var vi inne på marknaden och hade lärt oss en hel del kring hur det är att jobba med koniskt, så vi fortsatte erbjuda det till våra kunder.

I början var koniska stolpar en väldigt liten del av marknaden. Vi jobbade hårt med att arbeta in produkten på marknaden och tog fram ett standardsortiment, och någonstans kring 2010 började koniskt öka i popularitet. I dag är det ett väldigt populärt alternativ – framför allt hos arkitekter och ljuskonsulter.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Kundanpassade armar

Vi gjorde specialdesignade armar till stolparna.

Våtlackering

Alla stålstolpar våtlackerades i "Malmögrönt".

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.