Ytbehandling

En tillbakablick: Corropro och Moramast utvecklade MM ThermoCoat

Under 90-talet samarbetade vi på Moramast med Corropro för att ta fram ytbehandlingen termoplastning, MM ThermoCoat.

Svenska Kommunförbundet beslöt 1985 att genomföra ett FoU-projekt gällande rostskydd för belysningsstolpar med mera. Detta projekt visade med all tydlighet att behovet av förstärkt rostskydd på stolpar var mycket stort. Företaget Corropro fick då i uppgift av Svenska Kommunförbundet att ta fram detta förstärkta rostskydd.

Under 90-talet började Corropro samarbeta med Moramast och Gävle Galvan (som då ägde Moramast). Tillsammans genomförde vi olika fältprov och utvecklade det som då kallades Corroprosystemet.

För oss i Moramast var detta ett utmärkt tillfälle att inte bara vara med och ta fram ett effektivt rostskydd, utan också ett miljövänligare sådant. MM ThermoCoat använder inte något lösningsmedel och påverkar inte miljön varken i produktion, användande eller destruktion.

Det faktum att termoplasten borgar för ett väldigt långt liv är också en miljövänlig egenskap, då vi kan minska konsumtionen av stål. MM ThermoCoat ser till att stolpen varken avger zink eller att zinken slits i aggressiva miljöer. Och det är dessutom enkelt att laga en stolpe med termoplast som fått en skada, för den som har lite kunskap, värme och lagningslappar.

Högsta betyg i test hos Korrosionsinstitutet

För att testa och jämföra olika system för ytbehandling togs det 1990 fram ett program för fältprovning. Detta skulle utföras av dåvarande Korrosionsinstitutet (numer RISE, Research Institutes of Sweden), i samarbete med Kommunförbundet och Vägverket. 1998 redovisades resultatet av fältprovningen där systemen som testats fick prognoserna “bra”, “tvivelaktigt” eller “dåligt” när det gällde att klara 50 års livslängd. Endast tre av ursprungligen 14 olika system klarade prognosen “bra”. Resultatet av testen finns i Korrosionsinstitutets rapport med registreringsnummer 54 291.

Corroprosystemet var av de tre som fick prognosen “bra”, och det medförde att Stockholm Stad tog beslut att alltid använda detta förstärkta korrosionsskydd vid uppsättning av nya stolpar.

Du kan läsa mer om några olika bedömningspunkter inne på sidan om MM ThermoCoat.

Corroprosystemet blev MM ThermoCoat

Corroprosystemet marknadsförs i dag av oss under namnet MM ThermoCoat. Denna ytbehandling på våra stolpar utförs i dag av Midroc Alucrom. De har även hand om våra ytbehandlingar MM WetCoat och MM Coat.

Till dagens datum har tiotusentals stolpar blivit behandlade med denna behandling, och vi hoppas det blir fler då det är ett utmärkt sätt att förlänga livstiden på våra produkter en lång tid framöver.

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.