Rådhustorget, Umeå

Rådhustorget – en unik och levande stadsmiljö

Niklas Ödmann var en i teamet från Black Ljusdesign som fick uppdraget att ljussätta det uppdaterade Rådhustorget i Umeå. Med hjälp av resliga stolpar och vertikal belysning skapade de en unik och levande miljö.

NÄR RÅDHUSTORGET i Umeå skulle uppdateras var Niklas Ödmann en i teamet från Black Ljusdesign som skulle ljussätta torget. Deras uppdrag var att, utifrån landskapsarkitekten Thorbjörn Anderssons och arkitekten PeGe Hillinges vision, skapa en levande och vacker mötesplats i centrala Umeå. En plats för olika aktiviteter, samtidigt som det såklart skulle vara en trevlig och trygg miljö.

Inför arbetet med ett nytt projekt brukar Niklas samla inspiration och referensmaterial från andra projekt. Exempelvis var det så idén till de höga masterna med ringarna uppstod. Black Ljusdesign hade tidigare arbetat med ett projekt där de hade liknande formspråk och utifrån detta fick han idén till dessa pampiga stolpar.

– De skulle vara väldigt resliga, tydliga och monumentala stolpar. Och det skulle se bra ut också, säger Niklas.

Resliga och unika belysningsstolpar på Rådhustorget i Umeå. Foto: Kola Productions.

Uppgiften var att skapa en levande och vacker mötesplats i centrala Umeå. Foto: Kola Productions.

De skapade även olika rum i rummet, med bland annat sidotorg och en plats för debatt. Umeå har en tradition av att debattera, så det var viktigt med en plats dit manade kan gå för att tala för sin sak. Dessutom valde Black Ljusdesign att lyfta fram Rådhuset som byggnad genom att belysa de vackra fasaderna. Generellt jobbar Niklas mycket med att belysa en yta som reflekterar ljuset snarare än att belysa direkt mot marken. Han förklarar:

– Det är lite som att måla en tavla. Jag bygger upp ett ljusrum med ljus i olika lager. Till det använder jag exempelvis ljus med olika färgtemperaturer, karaktärer och djup.

Gällande resultatet tycker han att det blev bra. Något att vara stolt över.

– Jag är väldigt nöjd med helheten! Det blev som vi hade tänkt oss. Lite eget och lite ovanligt med udda lösningar. Inga standardlösningar någonstans.

Han poängterar också att arbetet som ljusdesigner kräver duktiga medarbetare.

– Det är inget jag kan göra själv. Det är för många bollar i ett projekt, som smådetaljer, ljustester, ritningar och presentationer. Som tur är jobbar jag med ett bra team, säger Niklas.

Niklas Ödmann med illustrerad pratbubbla

Har du tips till andra som arbetar med belysningsstolpar?

– Med för många stolpar så försvinner miljön. Satsa istället på kvalitet – få men bra!

Ljusmålad bild på temat Respekt, Rådhustorget i Umeå. Foto: Kola Productions.

Ljusmålad bild på temat Respekt. Foto: Kola Productions.

Kort fakta

Resliga stolpar

De koniska stolparna är 12 meter höga och har armaturer på 6 och 9 meters höjd.

Specialarmaturer

Specialarmaturerna är cirkelformade (1 och 1,5 meter i diameter) med LED-lister inuti, samt att det är spotlights innanför ringen.

MM PowderCoat

Stolparna är ytbehandlade med MM Powder Coat.

Komplement

Kortare rörstolpar med spotlights används för att ljussätta t ex Rådhusfasaden.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.