Konstverk av Eva Fornåå

Eva Fornåå – offentlig konst som ger glädje

Eva Fornåå är en skulptör med fokus på offentlig konst. Vi på Moramast har hjälpt henne skapa tre konstverk som står i Hofors, Växjö och Täby.

EVA FORNÅÅ har arbetat som skulptör sedan hon utbildade sig på konsthögskolan i Umeå 1987-1992. Hon bor med sin man på landet norr om Motala och arbetar i första hand med offentlig konst. Oftast i form av djur i brons, både verklighetstrogna och påhittade.

Hennes konst står bland annat i lekplatser, på förskolor, vid kyrkor, i parker och på torg. Och något som är tydligt – det här är konst som sprider glädje!

Konstverk av Eva Fornåå i Vänortsparken, Täby Centrum. Foto: Göran Assner.

Moramast har gjort både stjälken och blombladen på blomman som den lilla wallabyn lutar sig mot. Foto: Göran Assner.

Tre projekt – tre blommor

I tre av Evas projekt har hon tagit hjälp av oss på Moramast för att framställa sina konstverk. Alla tre projekten har haft samma grundidé: en blomma som har utformats på lite olika sätt.

Vi på Moramast har gjort kronorna med dess blad och ”stjälkarna” till alla de tre blommorna. Bladen är ritade här på Moramast, och sedan skurna och bockade hos en leverantör i Mora. De tre blommorna har alla olika kulörer på dess blad.

Stjälken består av en jämntjock stålstolpe, pulverlackerad med MM PowderCoat i en grön kulör (RAL 6017 och 6025).

Trädkramaren i Hofors centrum, konstverk av Eva Fornåå. Foto: Eva Fornåå.

1. Trädkramaren, Hofors Centrum

Först ut var konstverket ”Trädkramaren” i Hofors centrum år 2014.

Formen på blomman, eller snarare trädet, kommer från Hoforsblomman på kommunens kommunvapen. Likt kommunvapnet har blomman även en gul kulör (RAL 1003).

Högst upp i blomman används två armaturer. En av dem lyser uppåt på blommans kronblad, och en lyser nedåt för att belysa det bronsdjur som står på marken och kramar stjälken på blomman.

 

Vi skrev om projektet i andra versionen av vår bok. Klicka på länken nedan för att läsa denna artikel.

Blodblomman utanför Växjö lasarett, konstverk av Eva Fornåå. Foto: Eva Fornåå.

2. ”Blodblomman”, Växjö Lasarett

Två år senare, 2016, gjordes ”Blodblomman” till Växjö Lasarett.

I detta projekt justerade Eva sitt koncept gällande blommans krona något. Det kanske mest uppenbara är att formen och kulören på kronbladen ändrades. För att symbolisera blodet, som är en mycket viktig del i att ställa många olika diagnoser, fick personalen vara med och välja fram den röda blodfärgen till blomman (RAL 3020).

Men även armaturerna förändrades. I stället för två armaturer blev det en rund armatur som är avbländad uppåt. Denna belyser både kronbladen upptill och djurskulpturen som står nedanför samtidigt.

Konstverk av Eva Fornåå i Vänortsparken, Täby Centrum. Foto: Göran Assner.

3. ”Blomman”, Vänortsparken i Täby Centrum

Ytterligare två år senare, 2018, använde Eva samma typ av blomma i Vänortsparken i Täby Centrum. Där sitter en känguru och lutar sig mot stjälken samtidigt som den läser en bok.

Här användes samma utseende på blombladen, dock åter igen i en gul kulör (RAL 1034). Även samma typ av klotformade armatur användes.

Runt om i parken finns det även fler djur som göra olika saker, till exempel hänger i en ställning eller bara nosar runt (se nästa bild).

Belysning ökar upplevelsen

När vi frågade Eva hur det kom sig att hon började lyfta in belysning i sina konstverk berättar hon att det är något som växt fram med åren.

– Belysning var inget jag tänkte på särskilt mycket i början utan har kommit med tiden och med ökad erfarenhet, säger Eva. Det har blivit allt viktigare för att få bra upplevelse av konsten – även den mörkare tiden på dygnet. För att inte tala om säkerhetsaspekten, och att det går att göra så mycket med ljus!

Artikel om Eva Fornåå i Belysning i Fokus

Artikel i Belysning i Fokus

I Belysning i Fokus nr 3 2022 kan du läsa mer om hur Eva arbetar just med ljuset och hennes syn på belysning inom konsten.

Konstverk av Eva Fornåå i Vänortsparken, Täby Centrum. Foto: Göran Assner.

Inuti blomman kan man skymta den klotformade armatur som är avbländad upptill och ser till att det blir belysning både på kronbladen och skulpturen nere vid foten. Och runtomkring i parken syns fler av Evas bronsskulpturer. Foto: Göran Assner.

Samarbetet fortsätter

Efter tre projekt är nu ännu ett projekt på gång, och samarbetet mellan Eva och Moramast fortsätter.

Vi väntar med spänning på vart nästa charmiga konstverk kommer ta plats!

Kort fakta

Dubbla armaturer

I konstverket "Trädkramaren" användes två armaturer för att belysa både upp och ned.

Klotarmatur

Blodblommorna använder istället en rund armatur som är avbländad uppåt.

MM PowderCoat

Stolparna, aka stjälkarna, är pulverlackerade i grönt.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.