Guldbron, Stockholm

Guldbron – Samarbete för guld

Idéer förblir idéer tills någon kan ge dem liv. När Light Bureau behövde specialstolpar till Nya Slussen kontaktade de Moramast. Nu är första delprojektet klart, och de är nöjda med resultatet.

Som arkitekt kan du komma på de mest fantastiska idéerna på ritbordet, men så småningom behöver du någon som kan ge dem liv. Då handlar det om att hitta bra samarbetspartners.

Light Bureau jobbar bland annat med det stora projektet att förnya Slussen. När de behövde specialstolpar kontaktade de Moramast för att ta del av deras samarbetsförmåga och kompetens.

Kundanpassade stolpar från Moramast på Guldbron, Nya Slussen. Foto: Jansin & Hammarling.

På Guldbron står åtta stycken 16 meter höga koniska stolpar med kraftiga armaturer. Foto: Jansin & Hammarling.

Behovet av special ledde till Moramast

Slussens behov av uppdatering har länge diskuterats, och 2008 tog arbetet fart. Under 2012 började Light Bureau, vid den tiden ÅF Lighting, arbeta med den övergripande belysningsgestaltningen samt att ta fram lösningar och samordna det tekniska. Från början var tanken att det endast skulle användas infälld belysning, i exempelvis räcken. Ganska snart insåg de dock att det inte var realistiskt, och tankarna kring hur man skulle utforma stolpar började.

Dennis Högås, uppdragsledare för Slussenprojektet hos Light Bureau sedan 2018, berättar att de direkt insåg att det inte skulle fungera med standardprodukter.

Vi visste direkt att det skulle bli special, det skulle inte gå att lösa med standard, så vi kontaktade Moramast, säger han. Moramast är flexibla och det går att få hjälp när det behövs speciallösningar. Det är beprövade produkter och vi vet vad vi får.

Stolpar från Moramast kommer att dyka upp i alla delar av projektet, till exempel ett antal spännstolpar på Skeppsbron. Det första, och i skrivande stund det enda, delprojekt som är klart är dock Slussbron – eller Guldbron som de flesta kallar den.

På Guldbron behölls viss integrerad belysning, till exempel i broräcken, men det adderades även åtta stycken 16 meter höga koniska stolpar med kraftiga armaturer.

– Vi ville att bron skulle vara så ren som möjligt genom att hålla nere antalet stolpar, men ändå få en snygg lösning, säger Dennis.

Ladda ner inspirationskatalog

Höga krav skapar behov av tätt samarbete

Ett av grundkraven för stolparna var att de skulle vara monterbara med lös topp för att det snabbt ska gå att göra byten, och det skulle även användas snabbkoppling på armaturerna. För att allting skulle fungera och passa ihop krävdes det därför ett tätt samarbete mellan Light Bureau och producenterna Moramast och Fagerhult, som gjorde armaturerna. De bjöds därför med tidigt i projektet och har löpande kunnat bistå med sin expertis under tiden för att säkerställa hållbara och korrekta lösningar.

På Moramast uppskattar man det täta samarbetet och att få vara med redan tidigt i projektet. Håkan Gudmundson, försäljningschef på Moramast, förklarar:

– Det är precis så här vi vill jobba med projekt: komma in tidigt i projektet, kunna vara med och bidra med vår expertis och sedan leverera produkter och lösningar som ger kunden det de vill ha – och gärna lite till.

Kundanpassade stolpar från Moramast på Guldbron, Nya Slussen. Foto: Jansin & Hammarling.

Belysningen på bron blev en kombination av infälld belysning och de åtta resliga stolparna. Foto: Jansin & Hammarling.

Samarbete är nyckeln till framgång

Just samarbetet är något som Christopher Fryk, handläggare och projektör på Light Bureau, anser vara nyckeln i projektets framgång så långt.

– En viktig bidragande faktor till att det gått så här bra är samarbetet mellan alla olika parter, och att vi tagit hjälp av varandra, säger Christopher. Vi samarbetar med de bästa på grund av deras kunskaper, och då är det viktigt att ta vara på den kunskapen.

Vill du också ha ett samarbete med en professionell aktör som har snart 50 års erfarenhet i bagaget, hög kvalitet på produkterna och hjälper dig att få liv i dina ritningar? Klicka på bilden nedan och boka in ett digitalt möte utan förbindelser.

Ladda ner inspirationskatalog

Produkter

Få men höga

På Guldbron står 8 koniska stolpar som är 16 m höga.

Samarbete

För att allt ska fungera krävs ett tätt samarbete mellan alla parter.

Snabba byten

Stolparna har lös topp och snabbkoppling för armaturerna för att det ska gå snabbt att göra byten.

Belysning i Fokus

Vi skrev en artikel om projektet i Belysning i Fokus, februari 2021.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.