Huddinge kommun har sedan 2013 ett lekplatsprogram med riktlinjer för hur kommunens lekplatser ska utformas, och i början av 2018 fick Lekplatsbolaget uppdraget att förvandla Härbreparken till Valleby.

Valleby är den stad där de 27 böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå utspelar sig, skapad av författare Martin Widmark och illustratören Helena Willis. Böckerna har bland annat även följts av fem filmer, en julkalender i SVT och en pjäs på Dramaten.

Hösten 2018 påbörjades arbetet med att skapa denna unika plats utifrån Helena Willis illustrationer och tidigare gestaltningar. För att få rätt känsla läste de alla böckerna, såg filmerna, julkalendern och förde dialoger med Martin och Helena.

Ivar Inkapööl. Foto: lekplatsbolaget.se.

Ivar Inkapööl, VD och industridesigner på Lekplatsbolaget, berättar att byggnaderna byggdes upp inomhus under vintern. När sedan tjälen släppte i våras påbörjades uppbyggnaden av parken.

En viktig del i hela intrycket av parken var dessutom belysningsstolparna.

– Helena Willis tyckte det var så fint när Junibacken skapat lyktstolpar som liknade dem i boken, så vi ville toppa det hon redan sett! berättar Ivar.

– Vi är väldigt mycket “kan själv” och tänkte först göra egna stolpar, men efter ett tag insåg vi – varför inte beställa från de som kan på riktigt? Och det var där Moramast kom in i bilden, förklarar han.

När vi började arbetet med stolparna fick vi en skiss som Helena Willis gjort (skissen var dock gul och stolparna skulle vara gröna). Och både Ivar och Helena är mer än nöjda över resultatet och att de är precis som illustrationerna. Vi kan inte göra annat än att hålla med!

Foto: Ivar Inkapööl, Lekplatsbolaget.

Mer information

Information om parken hos Huddinge Kommun

Senast uppdaterad: