Inspiration

Tre arkitekturella ljustrender för 2021

Häng med så ser vi närmare på tre trender 2021 som vi menar är med och påverkar arbetet med belysningsstolpar och hur detta formar projekten.

Behovet av utomhusbelysning har funnits så länge vi har varit civiliserade. Men sättet på vilket vi jobbar med belysning i offentliga rum har förändrats enormt sedan den första glödlampan uppfanns. Det dyker ständigt upp nya trender som är med och definierar hur vi jobbar med belysning, och inte minst vad som är belysningens syfte.

Genomtänkt belysning kan ge alla projekt ett lyft som är med och skapar något unikt och ger en ny atmosfär till ett helt område. Som arkitekt har du därmed möjligheten att göra skillnad genom dina projekt, och att skapa områden som lockar till sig människor. Då kan det vara bra att hålla sig uppdaterad kring vad som är aktuellt och hur du kan använda detta i dina projekt.

Häng med så ser vi närmare på tre trender vi menar är med och påverkar arbetet med belysningsstolpar och hur detta formar projekten.

 1. Offentliga rum medmänniskor i fokus

En stadigt ökande trend är att sätta människor i fokus, och skapa offentliga rum med en atmosfär som ska fungera ungefär som ett dragplåster. Bara de senaste åren har efterfrågan efter belysningsstolpar som kan fylla den funktionen ökat markant.

Förut skulle belysningen först och främst se till att det blev tryggt att passera ett område. Nu ligger fokus mer på att skapa offentliga rum där människor vill stanna kvar.

Genom att använda lägre belysningsstolpar, som säkrar att ljuset kommer längre ner, kommer du få en helt annan rumskänsla än när du använder högre stolpar. På detta sätt kan belysningen ge en mer inkluderande atmosfär. Uterummet känns fortsatt tryggt, och belysningen ser samtidigt till att området blir överskådligt så att det är enkelt att orientera sig i det.

Det är inte något nytt med att ljus skapar trygghet, men just det här med att skapa mötesplatser i stället för passager är en trend som verkligen har börjat få fotfäste.

2. Skapa en identitet med kundanpassade belysningsstolpar

Som arkitekt eller landskapsarkitekt har du en unik möjlighet att skapa något helt unikt för dina projekt. När ett uteområde ska få en ny dräkt, eller ett nytt område ska byggas, handlar det väldigt ofta om att kunna ge området sin egen identitet.

Är det något vi som leverantörer av belysningsstolpar märkt en enormt stor uppgång av så är det just möjligheten att kunna skapa en helt unik belysningsstolpe. För att lyfta och ge ett område ett säreget uttryck ser vi ofta att kundanpassade stolpar spelar en stor roll.

Genom att välja egendesignade stolpar kan du slå två flugor i en smäll: du har en källa till ljus om natten, men också något som är med och komplementerar projektet och områdets identitet genom att stolpen även är ett estetiskt element på dagtid.

På det sättet är kundanpassade stolpar med och skapar ännu mer spännande offentliga rum, och ger området en helt ny identitet. Med möjlighet till egen design är det bara fantasin som sätter gränser, så detta är en trend vi hoppas är här för att stanna!

Broparken i Vallastaden, Linköping. Foto: Kola Productions.

Broparken i Vallastaden, Linköping. Foto: Kola Productions.

3. Få mer ut av belysningsstolpen

Den teknologiska världen ändras kontinuerligt, och ständigt funderas det på hur tekniska föremål kan göras mer funktionella – speciellt där det går att kombinera saker. Ett bra exempel på det är mobiltelefonen som har gått från att vara en telefon till att vara mer eller mindre en hybrid mellan en telefon och en dator. Belysningsstolpen är inte något undantag när det gäller att hänga med på det teknologiska tåget som rusar fram.

I kombination med att väldigt mycket handlar om att skapa offentliga uterum där människor ska stanna upp, kommer det också ett ökat behov av att kunna få ut mer av belysningsstolparna. Det handlar då om att kunna erbjuda mer funktionalitet utöver att vara en källa till ljus. Till exempel belysningsstolpar med integrerade högtalare, eller möjligheter till strömuttag så att människor i området kan ladda sina mobiltelefoner eller datorer.

Det här är inte en trend som riktigt fått fotfäste ännu, men vi märker att det blir fler förfrågningar kring funktionalitet och vad man kan få ut av sin belysningsstolpe. Det är inte heller ett behov som ser ut att bli mindre i framtiden. Så kommer vi få se belysningsstolpar med inbyggt WiFi? Tiden får utvisa.

Spännstolpar från Moramast på Söderlyckan Skatepark i Lund. Foto: Kola Productions.

Söderlyckan Skatepark i Lund. Foto: Kola Productions.

Ljus + människor = sant!

Vi på Moramast har jobbat i snart 50 år med att leverera belysningsstolpar till många olika projekt. Vi har upplevt att behoven har ändrat sig, och trenderna har varit med och påverkat detta. Men vi ser nästan alltid en gemensam nämnare bland de nya trenderna: Det handlar om att möta människors behov.

Vi hoppas att denna gemensamma nämnare håller i sig, och att vi kan jobba vidare med att göra skillnad. Ljus + människor = sant!

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.