Behovet av utomhusbelysning har funnits så länge vi har varit civiliserade. Men sättet på vilket vi jobbar med belysning i offentliga rum har förändrats enormt sedan den första glödlampan uppfanns. Det dyker ständigt upp nya trender som är med och definierar hur vi jobbar med belysning, och inte minst vad som är belysningens syfte.
Genomtänkt belysning kan ge alla projekt ett lyft som är med och skapar något unikt och ger en ny atmosfär till ett helt område. Som arkitekt har du därmed möjligheten att göra skillnad genom dina projekt, och att skapa områden som lockar till sig människor. Då kan det vara bra att hålla sig uppdaterad kring vad som är aktuellt och hur du kan använda detta i dina projekt.
Häng med så ser vi närmare på tre trender vi menar är med och påverkar arbetet med belysningsstolpar och hur detta formar projekten.
1. Offentliga rum medmänniskor i fokus
En stadigt ökande trend är att sätta människor i fokus, och skapa offentliga rum med en atmosfär som ska fungera ungefär som ett dragplåster. Bara de senaste åren har efterfrågan efter belysningsstolpar som kan fylla den funktionen ökat markant.
Förut skulle belysningen först och främst se till att det blev tryggt att passera ett område. Nu ligger fokus mer på att skapa offentliga rum där människor vill stanna kvar.
Genom att använda lägre belysningsstolpar, som säkrar att ljuset kommer längre ner, kommer du få en helt annan rumskänsla än när du använder högre stolpar. På detta sätt kan belysningen ge en mer inkluderande atmosfär. Uterummet känns fortsatt tryggt, och belysningen ser samtidigt till att området blir överskådligt så att det är enkelt att orientera sig i det.
Det är inte något nytt med att ljus skapar trygghet, men just det här med att skapa mötesplatser i stället för passager är en trend som verkligen har börjat få fotfäste.