Produktinformation

Skillnaden mellan E0 och D0

Här förklarar vi vad som är skillnaden mellan (rak)stolpar som heter E0 respektive D0, det vill säga stolpar för asymmetriskt eller symmetriskt montage.

Du kanske har sett att våra belysningsstolpar i bland finns i två varianter med i stort sett samma benämning: den ena heter något med E0 och den andra något med D0. Exempelvis 7780710 som har benämningen MMSH60 E0, och 7780711 som har benämningen MMSH60 D0. Det som skiljer dem åt är att E0 är en stolpe för asymmetrisk montage, medan den som heter D0 är för symmetriskt montage.

Enkelt förklarat så handlar det om hur du tänkt montera armaturerna. Tänk dig att du har varit och handlat och ska gå hem med maten. Du belastar kroppen på olika sätt beroende på om du håller i en eller två kassar med varor. På samma sätt belastas stolpen (”kroppen”) olika beroende på hur armaturen monteras.

Symmetrisk eller assymetrisk belastning

Det måste inte vara just en eller två armaturer, utan det handlar om symmetrin. Det kan alltså vara ett antal spotlights som sitter slingrande uppför stolpen, men då de är symmetriskt placerade är det alltså D0-stolpens prestandadeklaration och belastningstabell som ska användas. Är de däremot placerade assymetriskt, med mer vikt åt ett håll, kollar du istället på prestandadeklarationen och belastningstabellen för E0-stolpen.

Observera att de E0/D0-stolpar som har 6 och 7 meter ljuspunktshöjd faktiskt är exakt samma stolpe! (Därför står det MMSH60 E0 / D0 på CE-etiketten på dem.) Anledningen till att de heter olika är för att stolpens prestanda beror på hur du belastar den, något du märker om du går in och kollar på respektive produkts belastningstabell.

Tycker du fortfarande att det är svårt? Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt!

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.