Standarder & Regler

Syftet med en prestandadeklaration

Enligt Bygg­produktförordningen EU 305/2011 ­bilaga 3 är vi skyldiga att upprätta en prestandadeklaration för varje produkt som vi tillhandahåller på ­marknaden. Här berättar vi mer om vad en prestandadeklaration är till för.

Enligt Bygg­produktförordningen EU 305/2011 ­bilaga 3 är vi som tillverkare och importör av belysningsstolpar skyldiga att upprätta en prestandadeklaration för varje produkt som vi tillhandahåller på ­marknaden. I prestandadeklarationen listar vi den totala vikt och vindyta som armaturer på stolpen får ha. Denna information kan du sedan använda när du ska välja rätt stolpe för ditt projekt.

Optimera produkten för behovet

Det handlar om att optimera produkten till behovet. Ett montage som används i Malmö kanske kräver en XX-stolpe, medan samma montage i Boden kanske inte kräver den förstärkningen. Du ska helt enkelt inte behöva köpa en överdimensionerad produkt. Med hjälp av prestandadeklarationen kan du se vad stolpen klarar av så att du inte överbelastar den, utan att för den skulle behöva använda kraftigare produkter än du egentligen behöver.

Prestandan baseras på produktens grundutförande

En sak som är viktig att minnas är att det som står i prestandadeklarationen är baserat på just det utförandet. Om produktens grundutförande förändras, så förändras även prestandan. Det vill säga, läggs det till en arm på en stolpe som är beräknad för ett centrerat toppmontage så påverkar detta snabbt grundvärdena som listas i prestandadeklarationen.

Det är alltså viktigt att alltid kontrollera att det finns utrymme för eventuella extra tillbehör när du arbetar med belysning. Du kan läsa mer om detta i artikeln Vem har ansvaret för att stolpen följer reglerna?.

Prestandadeklarationer för specialstolpar

Prestandadeklarationer tillhandahålls för alla stolpar, även kundanpassade. Där utgår vi dock från dina krav för att dimensionera stolpen, så om du har angett korrekta uppgifter för stolpen och dess omgivning ska stolpen vara korrekt dimensionerad för sitt uppdrag.

Här hittar du din prestandadeklaration!

Du hittar prestandadeklarationerna för standardprodukter inne på respektive produkt, under Dokument-fliken.

För kundanpassade stolpar hittar du dem på sidan Dokument.

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.