Inspiration

Hur kan designstolpar göra en skillnad?

Med designstolpar kan du skapa spännande utemiljöer och unika atmosfärer. Detta kan i sin tur bidra till att platsen attraherar fler människor.

Designstolpar låter som något som bara ska pryda området de står i, men om estetiken kombineras med det funktionella kan du verkligen göra en skillnad i ditt nästa projekt.

Häng med så ger vi dig några tips på hur du kan uppnå detta.

Gör en skillnad genom att skapa trygghet

En designstolpe kan vara väldigt fin, men den bör ha ett större syfte än att bara vara en prydnad. I uterummet är det viktigt att belysningsstolpen kan ge god belysning som skapar en känsla av trygghet. Detta är speciellt viktigt i parker och andra uteområden.

Du har säkert besökt en park som är dåligt belyst på kvällen. Det är troligen inte så lockande att ge sig ut och flanera i den parken. Bra belysning å andra sidan ger bättre översikt och verkar omedelbart trygghetsskapande.

Belysningen kan på så sätt totalt ändra karaktären i ett område och se till att parken som förut var skum att gå genom sent på kvällen istället känns ljusare och tryggare. Om belysningsstolpen får spela sin roll blir den ett viktigt inslag som gör ett område tryggt att vistas i.

Gör en skillnad genom att skapa öppnare omgivningar

Med bättre belysning kommer det inte bara kännas tryggare. Det kommer också öppna upp området på ett helt annat sätt, vilket är med och skapar en inbjudande atmosfär.

Vi människor är analyserande av naturen, och om det inte går att få god översikt över ett område kommer vi som regel undvika det. Med bra belysning hjälper du besökare att få bättre översikt. En plats med översikt kommer därför kännas tryggare och verkar således mer inbjudande i sin karaktär.

Du kommer också göra en stor skillnad om du tänker enhetligt kring belysningen av området.  Om det till exempel handlar om en stor park med mindre gångvägar kommer det inte kännas särskilt tryggt om du endast belyser vägen. Detta kommer skapa mörka områden runt vägen och det blir svårt att få full uppsikt över vad som lurar i mörkret. Se därför till att belysa även omkringliggande områden och undgå på så sätt mörka områden som inte känns trygga.

Gör en skillnad med iögonfallande detaljer

En läcker designstolpe kan bli det som tillför det lilla extra till ett område. I designen av själva belysningsstolpen kan du lyfta fram det estetiska och skapa unika offentliga rum med en helt egen identitet. Om du samtidigt säkrar att belysningen skapar ett mer översiktligt område kommer designstolpen verkligen få spela en roll, samtidigt som den skapar ett blickfång.

Genom att tänka att själva designen är det som gör att dina belysningsstolpar kan göra en skillnad kommer du kunna vara med och påverka genom dina projekt. Genom att lyfta fram estetiken och låta belysningsstolparna få en central roll i den helhetliga bilden kan du verkligen göra otroliga förändringar i ett område. Om du lyckas med detta kan du vara med och skapa områden som folk verkligen har lust att besöka och vistas i.

Gör en skillnad genom att skapa en plats där folk kan samlas

Alla de ovan nämnda punkterna har en gemensam nämnare: de bidrar till att locka fler människor till ett område.

Klarar du genom dina projekt att skapa trygga parker och uteområden som ger folk en plats att samlas på kommer du verkligen kunna göra en skillnad. När ett område känns tryggt kommer det också kännas lättare att ha kul med familj och vänner, det kommer bli en trygg plats för barn att leka och du kan skapa en gemenskap som ger något extra till närmiljön och området.

Gör en skillnad under dagtid

Det är fort gjort att tänka att belysningsstolparna gör sitt jobb uteslutande under dygnets mörka timmar, då de ska ljusa upp omgivningen. Med designstolpar har du å andra sidan möjlighet att spela på både design och funktionalitet, så att stolpen inte bara har en funktion om kvällen och natten. Tänk att fina belysningsstolpar också ska ha en funktion dagtid, genom att belysningen blir en del av designen, så att de ger något extra när det är naturligt ljus ute.

Detta säkrar också att du ger en helt ny identitet till området där ditt projekt är placerat. Tänk alltså inte bara på hur belysningen ska vara när det är mörkt, utan utmana dig själv att tänka hur du kan spela på funktionalitet och samtidigt ge området en särprägel under dagtid i ditt nästa projekt.

Vi tror starkt på att en belysningsstolpe inte bara är en stolpe, och att du kan göra en skillnad med designstolpar i ditt nästa projekt.

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.