Du som har läst vår bok är har sett våra belastningstabeller. Belastningstabeller är lite samma sak som Prestandadeklarationer – fast tvärt om. I belastningstabellerna kan du leta upp stolpar utifrån vilken total vindyta och vikt det är på det du vill montera på din stolpe.

Belastningstabell

För att hitta belastningstabellerna här på hemsidan kan du klicka direkt på länken Jämför belastning på startsidan (eller här), eller så väljer du vyn belastningstabeller när du redan är inne på produktsöket. Om du filtrerar fram typ av stolpe, antal och längd på armar etc. i filtreringen högst upp blir det sedan enkelt att jämföra de stolpar som passar dina behov med tillåten belastning.

Tänk på att tabellvärdena är statiska, medan en ökad vikt i realiteten innebär minskat projicerad vindyta, och tvärtom. På grund av att förhållandet mellan projicerad vindyta och vikt inte är linjärt kan vi dock inte visa det på något smidigt sätt på hemsidan. Det går alltså inte att säga att “om du ökar vikten med 10% så minskar den projicerade vinytan med 10%” utan vi måste beräkna detta. Det innebär dock att även om en viss stolpe som du vill använda ligger utanför tillåtna värden, men du kanske har gott om marginal på vikten, så kan vi räkna på om det hamnar inom tillåtna värden. Vi måste dock alltid verifiera detta innan användning.

Senast uppdaterad: