Ytbehandling
För att förhindra korrosion, även kallat rost, brukar belysningsstolpar ytbehandlas. Här kan du läsa om våra olika ytbehandlingar.
Stål som kommer i kontakt med vatten och syre korroderar, det vill säga rostar. Korrosion definieras som en fysikalisk reaktion mellan en metall och dess omgivning, och leder oftast till skada på metallens funktion.
I stort sett korroderar och förstörs allt i sinom tid, utom möjligen ädelmetaller. I de nordiska länderna finns det under större delen av året både vatten och syre i tillräcklig mängd för att stålet i belysningsstolpar ska rosta. Därför är det av stort ekonomiskt intresse att skydda stolparna mot detta. Rätt ytbehandling* är ett effektivt sätt att förhindra korrosion.

Steg 1: Förbehandling
Förbehandlingen kan variera något beroende på vilken ytbehandling som senare ska genomföras. Generellt innebär den dock att föroreningar och lösa partiklar avlägsnas samt att ytan anpassas för efterföljande behandling.
(Du kan läsa mer om målningsprocessen vid våtlackering/rotlackering och pulverlackering i vår faktabank.)

Steg 2: Varmförzinkning eller naturanodisering
För stålprodukter är nästa steg varmförzinkningen; en gammal process som än idag saknar motstycke när det gäller korrosionsskydd och livslängd. Detta är ett viktigt grundskydd, och vi varmförzinkar alla våra stålprodukter.
Våra aluminiumprodukter naturanodiserar vi istället, vilket innebär att de får en ytbehandling som förstärker produktens korrosionsskydd. Oxidskiktet som bildas vid naturanodisering är transparent och har som standard matt yta.

Steg 3: Ytterligare ytbehandling
Efter steg två kan stolpen behandlas med någon form av lackering, av hela eller delar av stolpen.
När ett extra skydd endast behövs nedtill på stolpen använder vi rotlackering. Detta har vi som standard på RS-stolpar, och våra Morastolpar rotlackeras som standard upp till 500 mm ovan mark.
Behöver även resten av stolpen skyddas lite extra behandlar vi hela stolpen med pulverlackering, termoplastning eller våtlackering. Genom att lägga på denna extra behandling förlängs stolpens livslängd avsevärt.
Aluminiumstolpar kan våtlackeras, och HG-stolparna är våtlackerade i kulör RAL 5017 som standard. Stålstolpar kan fås i alla tänkbara färger, med flera olika varianter av ytstruktur.
Inlägg om ytbehandling

Anmälan till digital föreläsning
Under våren kommer vi att ha föreläsningar om ytbehandlingar och kundanpassade produkter. Här kan du läsa mer och intresseanmäla dig.

Så väljer du rätt ytbehandling för din stolpe
Vi varmförzinkar alla våra stolpar, och utöver det kan vi även rotlackera samt lackera med pulverlack, våtlack eller termoplast. Men vad är bäst? Och vilket bör just du använda? Vi försöker reda ut lite av de frågetecken som kanske kan uppstå när valet ska göras.

Tre tips för hur du får och behåller en fin yta på stolpen
På frågan om vad för problem som kunder ofta brukar ha gällande ytbehandlingar svarade vår VD Sture Hökerud att det brukar uppstå problem med att täckhuvar blir stela och vassa på vintrarna, vilka då kan repa stolparna när de träs på. Lösningen på det problemet, och två andra tips gällande ytbehandlingar, hittar du här!

Målningsprocessen vid våtlackering
Här kan du läsa om målningsprocessen för våtlackering; det vill säga om färgsystem, färgteknologi, bindemedel, pigment och hjälpmedel, samt om de fyra stegen som gås igenom.

Målningsprocessen vid pulverlackering
Pulverlackering av belysningsstolpar sker i en process om tolv (12) steg. Här kan du se vilka steg det är och läsa lite mer om dem.

Corroprosystemet
Grundförutsättningen för alla bra korrosionsskydd är val av lämpliga beläggningssystem, kunskaper om förbehandling och sakkunnigt arbete. Corropro har sedan 1982 utvecklat och utfört termoplastbeläggning och har med mer än 15 års erfarenhet visat sig besitta just dessa kunskaper.

Yta efter varmförzinkning
Stål är utan konkurrens den mest använda metallen i vår tid. Den vanligaste metoden för att skydda stålet från vatten och syre är att använda en metallbeläggning av zink med varmförzinkningsmetoden. Här kan du läsa mer om hur ytan ser ut efter denna behandling för att enklare kunna avgöra vad som är godkänt och vad som är reklamation.