Hagastaden, Stockholm

En ny oas växer upp

Norra Stationsområdet utvecklas till en helt ny stadsdel där Stockholm och Solna möts. Temat för området inspireras av dess historia som järnvägsknut, något som inte minst syns på de kontaktledningsinspirerade spännstolparna.

Den nya stadsdelen Hagastaden växer fram i Norra Stationsområdet där Stockholm och Solna möts. Det nya området ska omfatta en kombination av boende, parkområden och näringsliv och har redan nu kommit långt. Projektet påbörjades 2010, de första boende flyttade in 2017 och hela området är planerat att vara helt färdigt år 2030.

När området längs Norra Stationsgatan skulle byggas upp kontaktades Moramast med en förfrågan om att göra spännstolpar med en helt ny stil. Då området tidigare var en järnvägsknut skulle det vara temat för området, och Stockholm stad ville därmed att spännstolparna skulle likna gamla kontaktledningsstolpar.

Kunderna hade hårda krav på att exempelvis svetsskarvarna skulle vara helt plana, och för att allt skulle bli korrekt hade Moramast många möten med Sthlm stad inför leveransen. Och resultatet blev bra, med många fler leveranser under åren som resultat.

Spännstolpar från Moramast i Hagastaden. Foto: Göran Assner.

Linspänd belysning skapar en trivsam atmosfär. Foto: Göran Assner.

Ny form gav nya utmaningar

Det här var Moramasts första leverans av stolpar som inte var runda. Det var även ett stort projekt som vi då inte hade kapacitet att göra själva. Vi hade mycket jobb, och all vår produktion utgick dessutom från att stolpar skulle rulla på riggen när vi svetsade dem. I och med att dessa var fyrkantiga gick det alltså inte att lösa då, utan de svetsades i stället hos våra gamla ägare Gävle Galvan av Gävle stål. Sedan behandlades de med vår termoplast MM ThermoCoat i antracitgrått (RAL7016).

Vi har fortsatt leverera stolpar till detta projekt under åren, och även liknande stolpar i andra projekt då fler har fallit för dess estetik. Nu har vi dock möjligheten att producera dem själva då en av våra konstruktörer tog fram en jigg som gör att vi kan rulla även stolpar som inte är runda.

Jubileumslogotyp för Moramast, kransen runt logotypen är illustrerad av Lisa Kriga

Moramast 50 år

Denna artikel är en del i Moramasts 50-årsfirande! För att följa med i firandet kan du besöka vår samlingssida.

Kort fakta

Läs mer i artikel från vår andra bok

I en artikel från 2015 kan du läsa om Helena Björnbergs samarbete med Moramast i detta projekt.

Fyrkantiga stolpar

Då området tidigare var en järnvägsknut skulle spännstolparna likna gamla stolpar för kontaktledningar.

MM ThermoCoat

Termoplastade med MM ThermoCoat i kulören RAL7016 (antracitgrått).

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.