BYGGANDET AV den nya stadsdelen Östra Sala Backe i Uppsala påbörjades 2015. En del av projektet var den lilla parken Snickarplan som stod färdig 2019.

Uppsala kommun ville skapa en liten park med fokus på lugn, och få in lite grönska i de annars lite trängre gaturummen. Henric Eriksson från Bjerking var med i projektet, som ljusdesigner och belysningsprojektör.

Med känsla av 60-talet

Det närliggande området är byggt på 60-talet. Henric fick därför frågan om han kunde skapa något med känsla av samma årtionde. Det resulterade i att han tog fram en skiss på en lampa som skulle efterlikna en typisk golvlampa från den tiden. Idén mottogs bra och kom med i utformningen för parken.

För att kunna realisera idén tog han hjälp av Moramast.

– Jag har fått hjälp av Moramast i tidigare projekt, då jag designade palmbladsstolpar, och tänkte att de kanske kan hjälpa mig, säger Henric.

Lampskärmar förenar

Och mycket riktigt. Efter kontakt med Håkan Gudmundson fick han ett förslag på en stolpe med lampskärmar som efterliknade precis det han ville uppnå. Det blev en parkstolpe med två armar och dubbla lampskärmar av större modell. Inuti lampskärmarna monterades downlights från Fox design, Techo67.

Dessa lampskärmar kommer att återkomma i det stadsdelscentrum, med torg och centrumverksamhet, som även kommer att byggas intill denna park inom några år.

Produkter

  • Parkstolpar med två armar, pulverlackerade i svart (RAL 9005), och dubbla lampskärmar, pulverlackerade i guld (RAL 260-M).
  • Techo67, downlights från Fox design.

Henric Ericsson
Ljusplanerare & Elkraftingenjör, Bjerking

Roligast med mitt jobb
Att det varierar så mycket! Det kan till exempel vara att rita belysning till en liten gång- och cykelväg, ta fram systemhandling och ljusplanering för en större stadsdel, produktutveckling eller att hjälpa till med byggledning i byggskedet.

Jag brinner extra mycket för
Samhällsplanering. Jag vet att min fru är rätt less på att höra mitt tugg så fort vi åker förbi en arbetsplats eller höra om vad man skulle kunna göra i vissa områden.

Min bästa egenskap i jobbet
Jag är väldigt lösningsorienterad och kan se en lösning direkt. Får ofta frågan av kollegor eller beställare om jag har en lösning – vilket jag oftast har. Jag har hört att vi dyslektiker kan besitta sådana egenskaper, vilket har fått mig att se dyslexi som ett starkt redskap i stället för ett handikapp.

Fritidsintressen
Jag tränar gärna, och har även varit fotbollstränare de senaste 7-8 åren. Just nu tränar jag sonens lag (13-åringar) vilket jag tycker är kul!

Oanad talang
Jag är händig och har lösningar på det mesta (lite av en MacGyver). Bara det inte gäller bilar, data eller TV för där är jag inte så bra 😊