På vår sajt har vi valt att fokusera mycket på bildmaterial. Vi har samlat en hel del bilder i bildbanken som du hittar under Om oss > Bildbank. Du hittar dem även under innehållet på relaterade sidor och inlägg, så som exempelvis Projekt. (På produkter ser du också relaterade bilder, efter produktens renderingar, men dessa visas på lite annat sätt än i bildbanken.)

På sidan med bildbanken kan du läsa vad som gäller angående användandet av bilderna i bildbanken, oavsett om de visas på bildbankssidan eller på andra sidor och inlägg, och så kan du filtrera fram bilder som innehåller det du vill ha på din bild.

Här berättar vi lite mer om hur bilderna fungerar, och du kan även se en kort film om bildbanken.

Användande av bilderna

Med nedladdningslänk

De bilder som har en nedladdningslänk är som mest 1500px på den största sidan och är bilder som vi har rättigheterna till, själva eller gemensamt med fotograf. Du får använda dem under förutsättning att du anger fotografen som står i bildbeskrivningen i anslutning till bilden.

För att vi ska ha lite koll på vart våra bilder används vill vi även att du kontaktar oss och säger vart den kommer användas. Skicka in ett mail bara, det räcker. Vi har rätt att neka om vi anser det vara olämpligt, men troligen är det inga problem.

Utan nedladdningslänk

De bilder som inte har någon nedladdningslänk vill vi antingen inte att någon extern ska använda, som till exempel våra tema-bilder, eller så är det inte vi som har rättigheterna till bilden (för mer än att publicera dem på vår hemsida). Du får då kontakta fotografen som står i bildbeskrivningen för att se om möjlighet att använda bilden.

Högupplöst version

Om du vill ha en högupplöst version av någon bild, oavsett om den har nedläggningslänk eller inte, får du kontakta fotografen som står i bildbeskrivningen med en förfrågan.

Filtrera bilder

Klickar du på ”Filtrera bilder +” över listan med bilder kan du välja vilka bilder du vill se genom att klicka på olika taggar. Väljer du flera taggar är det bara bilder som har ALLA taggar som visas.

Filtreringen i bildbanken fungerar med relationen “och”, alltså visas i detta fall endast bilder som har både taggen “bostadsområde” och “dagsljus”.

Bildinformation

Efter att ha filtrerat fram de bilder du vill se kan du klicka på en bild för att öppna upp den. Då ser det ut som på bilden nedan, och du ser då information om bilden samt att du kan bläddra bland de aktiva bilderna.

När du har öppnat upp bilden kan du läsa bildinformationen med fakta så som bild-id, projekt och plats samt fotograf.

Ringer du oss med frågor om en bild, se till att ha antecknat vilket bild-ID det gäller. Bildens ID hittar du längst till vänster i bildtexten (“Bild-ID XXXX”).

Du kan även söka efter bilden på hemsidan genom att skriva in bildens ID i sökrutan högst upp på sajten och klicka Sök.

Bilder på andra sidor eller inlägg

De flesta sidorna på vår sajt har en länk till bildbanken, och ofta listas även relaterade bilder under innehållet på sidor eller inlägg. Exempelvis på projekt där bilder från projekten visas som på bilden nedan, eller som på denna sida då du kan se lite relaterade bilder vi lagt dit i demonstrationssyfte.

På andra sidor och inlägg visas relaterade bilder längre ner, samma upplägg gäller dock med ladda ner länk och rättigheter.

De bilderna går inte att filtrera, men i övrigt fungerar det på samma sätt som i bildbanken, med ladda ner-länk, bildinformation etc.

Relaterade bilder visas även på produkter, men där ligger de efter renderingarna istället för längst ner på sidan.