I ANSLUTNING TILL STENHAGEN CENTRUM, i ett skogsparti bredvid en gång- och cykelväg, skapades Festplats Stenhagen. Uppsala Kommun ville skapa en plats där man kan samlas, umgås och leka och tog hjälp av landskapsarkitekter från Tengbom. Projekteringen av belysning i parken påbörjades av Tengbom och slutfördes sedan av Henric Eriksson från Bjerking.

Från början arbetade man efter konceptet ”magi och rörelse” eller ”drömplatsen”. Enligt detta koncept skulle parkens centrum ges en identitet med svävande ljusobjekt som skulle glittra över parken för att skapa magi och rumslighet. När Henric kom in i bilden utvecklade han detta genom att bollarna togs bort, och det rumsliga taket flyttades upp närmare himlen. Detta bildade en stjärnhimmel som skapade en sorts magi och en drömmande känsla.

För att uppnå önskad effekt användes vajerhängd belysning. Eftersom belastning skulle ske åt flera håll var användandet av spännstolpar ett måste. Henric tog hjälp av Moramast för att beräkna vilken stolpe som behövdes för ändamålet, och resultatet blev de svarta avtrappade spännstolpar med silvergrå fotplattor som står där i dag.

Förutom vajersystemet användes även strålkastare (monterade på spännstolparna) samt markmonterade klotlampor. Henric imponerades av armaturernas samverkan när det gällde ljusnivåerna: hur stjärnhimmelbelysningen, den kompletterande strålkastarbelysningen, effektbelysningen av tallar och de markmonterade kloten kompletterar varandra.

– Det blev en riktig ”wow-känsla” när vi gjorde justeringen av belysningen, säger Henric. Det är däremot svårt att få helhetsintrycket på bild. Verkligheten är mycket bättre. Som sig bör upplevs festplatsen allra bäst på plats.

Produkter

  • Avtrappade spännstolpar, pulverlackerade i svart (RAL 9005), monterade på silvergrå fotplattor (RAL 9006).
  • Viabizzunos catenaria di luce serpentine från Viabizzuno.
  • Strålkastare Monospot 2 och 3 från Meyer.
  • Troll Riddle från Luxiona (används som markmonterad klotlampa).

Henric Eriksson
Ljusplanerare & Elkraftingenjör, Bjerking

Roligast med mitt jobb
Att det varierar så mycket! Det kan till exempel vara att rita belysning till en liten gång- och cykelväg, ta fram systemhandling och ljusplanering för en större stadsdel, produktutveckling eller att hjälpa till med byggledning i byggskedet.

Jag brinner extra mycket för
Samhällsplanering. Jag vet att min fru är rätt less på att höra mitt tugg så fort vi åker förbi en arbetsplats eller höra om vad man skulle kunna göra i vissa områden.

Min bästa egenskap i jobbet
Jag är väldigt lösningsorienterad och kan se en lösning direkt. Får ofta frågan av kollegor eller beställare om jag har en lösning – vilket jag oftast har. Jag har hört att vi dyslektiker kan besitta sådana egenskaper, vilket har fått mig att se dyslexi som ett starkt redskap i stället för ett handikapp.

Fritidsintressen
Jag tränar gärna, just nu mest löpning då jag ska springa Göteborgsvarvet i maj. Jag har även varit fotbollstränare de senaste 7-8 åren. Just nu tränar jag sonens lag (13-åringar) vilket jag tycker är kul!

Oanad talang
Jag är händig och har lösningar på det mesta (lite av en MacGyver). Bara det inte gäller bilar, data eller TV för där är jag inte så bra 😊

Senast uppdaterad: