STOCKHOLM VÄXER, och i och med det uppdateras många områden i Stockholm City. Ett av dem är Brunkebergstorg som ljussattes av Alexander Cederroth och Anna Ekberg från Black Ljusdesign.

Nivå Landskapsarkitektur, som var ansvariga för arbetet med torget och marken, hittade sina referenser i de runda stenarna i Brunkebergsåsen som ligger under torget. Torget i sig är ett trångt torg med höga fasader. Den tunga arkitekturen är från 1960- och 70-talet, med brun och röd plåt samt granit.

– Jag ville hitta ett uttryck som kunde anspela på detta, men ändå vara modernt och gå att variera i skala, berättar Alexander Cederroth.

Det ledde fram till skapandet av den lampskärm som pryder alla stolpar på torget. Genom att skapa en lampskärm som liknar en inomhuslampa flyttade Alexander ut ”inne-rummet”. Ljuset är ett varmt ljus av glödljuskaraktär som återspeglar den rätta tidsepoken, och skärmarna är perforerade vilket ger en extra ljuseffekt. Stolparnas placeringar gör även att uteserveringarna blir en del av rummet.

Belysningen på Brunkebergstorg består enbart av speciallösningar. Även belysningen som lyser upp under vegetationen. Å andra sidan används det relativt få komponenter. Alexander utgick från en konisk standardstolpe som ytbehandlades med MM PowderCoat i en brungrön kulör för att matcha fasaderna, och adderade rörhylsor för specialarmarna. Sedan har en smed gjort lampskärmarna och armarna till den specialdesignade armaturen.

Det finns två olika höjder på stolparna, samt två olika typer av armar som i sin tur har olika vinklar. Det sitter två eller tre armar per stolpe, och de har placerats olika för att få en lekfullhet och för att kunna punktbelysa olika detaljer.

– Vi har inte skapat en traditionellt jämn belysning, utan mer dramatiserad, förklarar Alexander. Den är kontrastrik, avbländad och punktformig.

Redan tidigt i projektet gjordes det många tester av kulörer, stolpar och lampskärmar. Bland annat perforeringarna genomgick många tester.

– Jag tycker att det är viktigt att vara pragmatisk och rita upp allting i detalj direkt, för att tidigt kunna stämma av med projektörer och konstruktörer om idéerna går att genomföra, förklarar Alexander.

Eftersom torget står på ett bjälklag, då det är ett parkeringshus under torget, var det inte heller möjligt att använda vanliga fundament till stolparna. Istället fick de använda fartygsplåtar på två gånger två meter som stolparna sedan monterats på.

Många kockar brukar mynna ut i en sämre soppa, men Alexander är nöjd med samarbetet med Moramast, smeden och armaturtillverkarna. Resultatet är ett projekt han är stolt över.

– Det är genomtänkt och väl testat, motiverar Alexander. Vi har byggt upp det från koncept till färdig produkt. Och så är det snyggt så klart.

Har du tips till andra som arbetar med utebelysning?

– Inled en dialog med Moramast tidigt i projektet, och utgå så mycket som möjligt från standardmått.

Alexander Cederroth. Foto: Black Ljusdesign.

Alexander Cederroth
Ljusdesigner/Landskaps­arkitekt, Black Ljusdesign

Roligast med mitt jobb
Kreativa pragmatiska lösningar.

Jag brinner extra mycket för
Att kunna påverka vår omgivning till det bättre.

Min bästa egenskap i jobbet
Detaljfrågor.

Fritidsintressen
Träning, mat, barn och djur.

Oanad talang
Att snickra. Jag har bland annat gjort Sveriges första “attefalls-stall”!

Senast uppdaterad: