Vårt arbete med
Trafiksäkerhet
Vår mission är att sprida ljus i mörkret. På denna sida kan du läsa mer på temat trafiksäkerhet, eftergivliga belysningsstolpar och hur du kan tänka när du väljer stolpe nästa gång du ska göra vägarna säkrare.
Du är självklart också alltid välkommen att kontakta oss på 0250-59 20 90 eller info@moramast.se om du har några funderingar.
Kort om
Eftergivliga belysningsstolpar
Vad är eftergivliga belysningsstolpar egentligen kanske du undrar? När, och varför, ska man använda dem?
Krockar du med en vanlig belysningsstolpe så kan det rent ut sagt göra väldigt ont. Därför togs det fram eftergivliga stolpar; det vill säga stolpar som lossnar eller går av vid en kollision. Om stolpen i stället viker sig och fångar upp bilen så kallas den även för energiupptagande.
Vi har haft eftergivliga produkter i vårt sortiment sedan början av 90-talet, och arbetar kontinuerligt med att öka säkerheten längs våra vägar. Delvis genom att utveckla vår eget sortiment, delvis genom kunskap.
Vad gäller?
Regler för eftergivligt
Eftergivliga stolpar följer samma standarder som vanliga stolpar, plus att de även ska följa standarden SS-EN 12767. Denna reglerar krav och testning för eftergivlighet hos bärare av vägutrustning.
I Sverige ska eftergivliga stolpar även följa publikationen “Vägar och gators utformning” (VGU). VGU är framtagen av Sveriges kommuner och landsting tillsammans med Trafikverket och beskriver krav och råd för utformning av färdiga väg eller gatuanläggningars egenskaper.
Framåt tillsammans
Drivande i utvecklingen för säkrare vägar
För att hänga med i utvecklingen för vi löpande diskussioner med Trafikverket, och vi sitter även med i arbetsgrupper hos SIS (Svenska Institutet för Standarder). Där är vi med och bidrar i arbetet med att göra löpande förändringar och förbättringsarbeten i de olika standarder som är relevanta för oss.
Förutom allt som görs hos oss på företagsnivå är vi även en del av Saferoad Group. Som en av Europas ledande aktörer inom vägsäkerhet, med mer än 70 års erfarenhet inom branschen, fortsätter vi driva utvecklingen framåt.
Vi är med i
Nätverket Nollvisionen
År 1997 tog svenska riksdagen beslutet att Nollvisionen ska vara grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige, vilket på sikt innebär att ingen ska dödas eller allvarligt skadas inom vägtransportsystemet.
Med detta som utgångspunkt behöver man utforma vägarna så att liv och hälsa sätts först. Ett tänk som också behöver integreras i alla processer som påverkar vägtransportsystemets trafiksäkerhet.
Trafiksäkerhet, dess konsekvenser och möjliga lösningar ingår även i de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. Bland annat specifikt i mål 3.6, “Minska antalet dödsfall och skador i vägtrafiken”, och mål 11.2, “Tillgängliggör hållbara transportsystem för alla”.
Vi är med i Trafikverkets “Nätverket för Nollvisionen i Sverige” som är till för de organisationer i Sverige som arbetar med egna insatser och åtgärder som bidrar till Nollvisionen och gällande etappmål inom vägtrafiken. Tillsammans räddar vi liv.
Energiuppfångande
LE- och HE-stolpar
En energiuppfångande belysningsstolpe viker sig och fångar upp en bil som kör in i den. Dessa stolpar klassas som Low Energy Absorbing (LE) eller High Energy Absorbing (HE). Den typen av stolpar kan till exempel passa bra när det finns oskyddade trafikanter på andra sidan stolpen.
Här kan du se en animerad film som visar hur det ser ut när en bil krockar med en energiuppfångande stolpe.
Eftergivliga
NE-stolpar
Om stolpen istället släpper från fundamentet eller går av när en bil kör in i den, utan att bromsa upp i någon större grad, räknas den endast som eftergivlig och får klassen Non Energy Absorbing (NE). Den typen av stolpar kan till exempel passa bra när det inte är några oskyddade trafikanter eller annat känsligt på andra sidan stolpen.
Observera att stolpar under åtta meter anses endast vara eftergivliga (NE), ej energiupptagande, på grund av höjden.
"Moramast har kunniga, personliga och lösningsorienterade medarbetare."
Inga-Lill Abrahamsson
Teamledare, belysning
"Moramasts offerter återspeglar alltid vår förfrågan och vi får alltid svar till önskat datum. När något inte stämmer i förfrågan så får vi veta detta på en gång, eller så kontaktar Moramast konsulten."
Sascho Stojanovski
Offertstöd Utomhusbelysning Infraservice
"Ni sköter er exemplariskt! Snabba på samtal och offerter. En av dom lättare leverantörerna att jobba med. Är personligen tacksam för att ni gör det lätt att förstå då det lätt kan bli komplicerat. Gillar när ni ger förslag då vi inte har något exakt att gå på."
Jonas Fager
Teknisk kundservice
"Tackar för, som vanligt, bästa supporten!"
Eva Piispanen
Teknisk innesäljare, belysning
Vad säger våra medarbetare?
Allt oftare ringer konsulter till mig för att rådfråga, något jag inte tror de vetat om att de kan göra tidigare.
Christian Karlsson
Säljare med huvudansvar för eftergivligt
Håll dig uppdaterad
Nyhetsbrev
Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.