
Ny på belysning
Det är inte alltid så lätt att veta vart man ska börja, eller hänga med i alla termer. Här har vi samlat en mängd information och tips för dig som är ny på området belysning.
Ordlista
Duplexbehandlad = När produkten är ytbehandlad mer än MM Zink eller MM Anod.
HE = Hight Energy Absorbing, innebär att stolpen räknas som eftergivlig och energiupptagande i högre utsträckning än hos en LE-stolpe.
Last = Maximal vikt som stolpen kan beslastas med (anges i kg).
LE = Low Energy Absorbing, innebär att stolpen räknas som eftergivlig och energiupptagande i lägre utsträckning än hos en HE-stolpe.
LPH = Ljuspunktshöjd ovan mark för armaturen. LPH är i vissa fall samma som höjden, men kan också skilja sig åt om ljuspunkten monteras längre ner på stolpen, eller om roten på stolpen är förlängd, det vill säga anpassad för platsgjutning eller insticksfundament.
NE / LE / HE = Olika nivåer av krocksäkerhet, se respektive alternativ för mer förklaring.
NE = Non Energy Absorbing, innebär att stolpen räknas som eftergivlig, ej energiupptagande.
Referensvind = Vindhastighet (Vb, anges i m/s) på platsen där stolpen ska stå. Leta fram vilken referensvind som gäller i din kommun på sidan Referensvindar.
Rotstick = Nedstickande längd i fundamentet.
Standardprodukt = Stolpe och tillbehör med E-nummer som köps i standardutförande, det vill säga utan några justeringar i form av borrhål, kulörer etc.
Terrängtyper = Vilken typ av terräng det är där stolpen ska stå. Terrängtyp ı avser kustnära område, terrängtyp ıı avser inland och terrängtyp ııı avser bebyggelse.
Vindyta = Maximal vindyta som stolpen kan belastas med (anges i kvadratmeter).

Artiklar som kan hjälpa dig
Vi skriver en hel del faktaartiklar, med förhoppningen att du som arbetar inom belysning ska få det lite enklare. Här ser du några av de artiklar vi skrivit som kanske är extra bra för dig som är ny på området. (Du hittar alla artiklar i vår faktabank.)

Digital föreläsning om kundanpassade stolpar
Den 15:e juni hade vi en digital föreläsning om kundanpassade stolpar. Här kan du se det i efterhand.

Digital föreläsning om ytbehandlingar
Den 11:e maj hade vi en digital föreläsning om ytbehandlingar. Här kan du se det i efterhand.

Digital föreläsning om eftergivligt
Den 17:e mars hade vi årets första digitala föreläsning, då om eftergivligt. Här kan du se det i efterhand.

Digital föreläsning om spännstolpar
Den 16:e juni hade vi ett digitalt seminarium om spännstolpar. Här kan du se det i efterhand.

Digital föreläsning om belysningsstolpar
Den 15:e juni hade vi vårt första digitala seminarium, då ett generellt om belysningsstolpar. Här kan du se det i efterhand.

Skillnaden mellan dimensionerande och förväntad livslängd på stolpar
Enligt reglerna ska din stolpe hålla i minst 30 år, detta har dock inget med förväntad livslängd att göra. Här kan du läsa mer om vad dimensionerande respektive förväntad livslängd egentligen är.

Krav och råd för belysningsstolpar längs vägar
Sveriges kommuner och landsting tar tillsammans med Trafikverket fram regler för vägars och gators utformning (VGU). Här tar vi upp vad som gäller för belysningsstolpar i dokumentet.

Anläggningsregister och en gemensam struktur för information
Vi har pratat med Anders Hedlund från Trafikkontoret som berättar mer om nyttan med ett anläggningsregister, arbetet med att göra detta mer strukturerat och arbetet med den nya tjänsten BrightPoint.
Låt dig inspireras av våra tidigare projekt

Cykelväg mot Bonäs, Mora
År 2019 byggdes en ny gång- och cykelväg mellan Kråkberg och Bonäs. Sedan dess kan man ta sig säkrare från Bonäs in till Mora centrum. Läs mer om ett av delprojekten i Genomfart Mora.

Älvsborgsbron, Göteborg
I början av året monterades nya eftergivliga stolpar på den imponerande Älvsborgsbron i Göteborg. Numer är det Absorbentstolpar som borgar för hög säkerhet på bron.

Festplats Stenhagen, Uppsala
Uppsala Kommun ville skapa en plats där man kan samlas, umgås och leka. Resultatet blev Festplats Stenhagen.

Hisingsbron, Göteborg
Det tog ca 12 år från planerande till invigning av Hisingsbron. Men nu är Göteborgs nya riktmärke nästan klart, och vi har levererat 119 spännstolpar med linspann till det imponerande bygget.

Krocksäkerhet för alla
Krocksäkerhet och eftergivlighet blir lätt ganska komplicerat och stort. Vi skapade därför en lättsmält liten broschyr med information kring ämnet. Här kan du läsa den digitalt eller beställa önskat antal broschyrer.
Prenumera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig alltid uppdaterad om vad som händer inom branschen och företaget.

Använd vår bok!
Du hittar massor med information i vår bok. Du kan antingen läsa den digitalt här på hemsidan, eller beställa hem ett eget exemplar som du kan bläddra i när du behöver lite extra hjälp eller inspiration.