
Broschyr om krocksäkerhet och eftergivliga produkter
Krocksäkerhet och eftergivlighet blir lätt ganska komplicerat och stort. Vi skapade därför en lättsmält liten broschyr med information kring ämnet. Här kan du läsa den digitalt eller beställa önskat antal broschyrer.

Skillnaden mellan dimensionerande och förväntad livslängd på stolpar
Enligt reglerna ska din stolpe hålla i minst 30 år, detta har dock inget med förväntad livslängd att göra. Här kan du läsa mer om vad dimensionerande respektive förväntad livslängd egentligen är.

Christian har fokus på säkerheten
Ända sedan Christian Karlsson började som säljare på Moramast, hösten 2018, har han jobbat fokuserat med eftergivliga produkter. Hans roll kan nu även beskrivas som teknisk rådgivare, då en stor del av hans arbete går ut på att hjälpa konsulter i de föreskrivande leden – allt för att rätt stolpe ska hamna på rätt plats.

Krav och råd för belysningsstolpar längs vägar
Sveriges kommuner och landsting tar tillsammans med Trafikverket fram regler för vägars och gators utformning (VGU). Här tar vi upp vad som gäller för belysningsstolpar i dokumentet.

Skapa en glad och säker miljö med hjälp av medveten design
Vi har länge pratat om att belysning handlar om mer än det uppenbara. Bokens nya kapitel Ljus och Trygghet baseras på en intervju med Marianne Lind och där kan du läsa mer om hur du kan göra för att skapa tryggare miljöer med hjälp av medveten design.

Anläggningsregister och en gemensam struktur för information
Vi har pratat med Anders Hedlund från Trafikkontoret som berättar mer om nyttan med ett anläggningsregister, arbetet med att göra detta mer strukturerat och arbetet med den nya tjänsten BrightPoint.

Prestandadeklarationer
Enligt Byggproduktförordningen EU 305/2011 bilaga 3 är vi skyldiga att upprätta en prestandadeklaration för varje produkt som vi tillhandahåller på marknaden. Här berättar vi mer om vad en prestandadeklaration är till för.

Belastningstabeller
Du som har läst vår bok är bekant har sett våra belastningstabeller. I belastningstabellerna kan du leta upp stolpar utifrån vilken total vindyta och vikt det är på det du vill montera på din stolpe. Läs mer om detta här.

Skillnaden mellan symmetriskt (D0) och asymmetriskt (E0) montage
Här förklarar vi vad som är skillnaden mellan (rak)stolpar som heter E0 respektive D0, det vill säga stolpar för asymmetriskt eller symmetriskt montage.

Så tar vi fram en kundanpassad stolpe
Vi har genom åren gjort olika typer av stolpar för alla tänkbara ändamål och miljöer. Varje stolpe är unik och här berättar vi om de steg vi går igenom för att ta fram kundanpassade stolpar.

Så väljer du rätt ytbehandling för din stolpe
Vi varmförzinkar alla våra stolpar, och utöver det kan vi även rotlackera samt lackera med pulverlack, våtlack eller termoplast. Men vad är bäst? Och vilket bör just du använda? Vi försöker reda ut lite av de frågetecken som kanske kan uppstå när valet ska göras.

Tre tips för hur du får och behåller en fin yta på stolpen
På frågan om vad för problem som kunder ofta brukar ha gällande ytbehandlingar svarade vår VD Sture Hökerud att det brukar uppstå problem med att täckhuvar blir stela och vassa på vintrarna, vilka då kan repa stolparna när de träs på. Lösningen på det problemet, och två andra tips gällande ytbehandlingar, hittar du här!