Brunkebergstorg, Stockholm

Brunkebergstorg – Med inspiration från 60- och 70-talet

När Brunkebergstorg skulle uppdateras hämtades inspiration från den tunga 1960- och 70-talsarkitekturen som präglar byggnaderna runt torget. Resultatet blev en kontrastrik och dramatisk ljussättning.

STOCKHOLM VÄXER, och i och med det uppdateras många områden i Stockholm City. Ett av dem är Brunkebergstorg som ljussattes av Alexander Cederroth och Anna Ekberg från Black Ljusdesign.

Nivå Landskapsarkitektur, som var ansvariga för arbetet med torget och marken, hittade sina referenser i de runda stenarna i Brunkebergsåsen som ligger under torget. Torget i sig är ett trångt torg med höga fasader. Den tunga arkitekturen är från 1960- och 70-talet, med brun och röd plåt samt granit.

– Jag ville hitta ett uttryck som kunde anspela på detta, men ändå vara modernt och gå att variera i skala, berättar Alexander Cederroth.

Det ledde fram till skapandet av den lampskärm som pryder alla stolpar på torget. Genom att skapa en lampskärm som liknar en inomhuslampa flyttade Alexander ut ”inne-rummet”. Ljuset är ett varmt ljus av glödljuskaraktär som återspeglar den rätta tidsepoken, och skärmarna är perforerade vilket ger en extra ljuseffekt. Stolparnas placeringar gör även att uteserveringarna blir en del av rummet.

En av de koniska belysningsstolparna på Brunkebergstorg i Stockholm, utanför en ingång till Gallerian. Foto: Kola Productions.

De specialdesignade lampskärmarna ger en extra ljuseffekt och flyttar ut “inne-rummet”. Foto: Kola Productions. Foto: Kola Productions.

Belysningen på Brunkebergstorg består enbart av speciallösningar. Även belysningen som lyser upp under vegetationen. Å andra sidan används det relativt få komponenter. Alexander utgick från en konisk standardstolpe som ytbehandlades med MM PowderCoat i en brungrön kulör för att matcha fasaderna, och adderade rörhylsor för specialarmarna. Sedan har en smed gjort lampskärmarna och armarna till den specialdesignade armaturen.

Det finns två olika höjder på stolparna, samt två olika typer av armar som i sin tur har olika vinklar. Det sitter två eller tre armar per stolpe, och de har placerats olika för att få en lekfullhet och för att kunna punktbelysa olika detaljer.

– Vi har inte skapat en traditionellt jämn belysning, utan mer dramatiserad, förklarar Alexander. Den är kontrastrik, avbländad och punktformig.

Redan tidigt i projektet gjordes det många tester av kulörer, stolpar och lampskärmar. Bland annat perforeringarna genomgick många tester.

– Jag tycker att det är viktigt att vara pragmatisk och rita upp allting i detalj direkt, för att tidigt kunna stämma av med projektörer och konstruktörer om idéerna går att genomföra, förklarar Alexander.

Närbild på övre delen av en av stolparna på Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Kola Productions.

En konisk standardstolpe ytbehandlades med MM PowderCoat och fick rörhylsor för specialarmarna. Sedan gjorde en smed lampskärmarna och armarna till den specialdesignade armaturen. Foto: Kola Productions.

Eftersom torget står på ett bjälklag, då det är ett parkeringshus under torget, var det inte heller möjligt att använda vanliga fundament till stolparna. Istället fick de använda fartygsplåtar på två gånger två meter som stolparna sedan monterats på.

Många kockar brukar mynna ut i en sämre soppa, men Alexander är nöjd med samarbetet med Moramast, smeden och armaturtillverkarna. Resultatet är ett projekt han är stolt över.

– Det är genomtänkt och väl testat, motiverar Alexander. Vi har byggt upp det från koncept till färdig produkt. Och så är det snyggt så klart.

Alexander Cederroth med illustrerad pratbubbla

Har du tips till andra som arbetar med utebelysning?

– Inled en dialog med Moramast tidigt i projektet, och utgå så mycket som möjligt från standardmått.

Ljusmålad bild på temat Respekt, Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Kola Productions.

Ljusmålad bild på temat Respekt. Foto: Kola Productions.

Kort fakta

Koniska stolpar

Stolparna är standardstolpar med adderade rörhylsor för armarna och används i två olika höjder.

Olika armtyper

Stolparna har två eller tre armar som finns i två olika typer av armar med olika vinklar.

Plåtar i stället för fundament

Plåtarna som används i detta projekt är 2 x 2 meter.

MM PowderCoat

Ytbehandlade i en brungrön kulör för att matcha fasaderna.

Se fler projekt

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev

Med våra utskick får du inspiration och information direkt i din inbox.